Avion, Ilustracija / - EPA
30/09/2023 u 14:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uzbuna u Rumuniji: Moguć upad Rusije u vazdušni prostor

Ministarstvo odbrane je saopštilo i da do ovog trenutka nisu identifikovani objekti koji su pali iz vazdušnog prostora na državnu teritoriju, a da će se potraga nastaviti danas

Rumunska vojska identifikovala je tokom noći mogući neovlašćeni prodor u vazdušni prostor Rumunije, kada su ruske snage izvele novu seriju napada na neke ciljeve u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane.

 Prema saopštenju ministarstva, u noći između 29. i 30.septembra, nakon otkrivanja grupa dronova koje su krenule ka ukrajinskoj teritoriji, u blizini rumunske granice, upozoreni su stanovnici opšina Tulcea i Galati.

"Sistem radarske kontrole ukazao je na mogući neovlašćeni ulazak u nacionalni vazdušni prostor uz signal koji je detektovan na ruti prema opštini Galati", dodaje se u saopštenju koje prenosi Tanjug.

Ministarstvo odbrane je saopštilo i da do ovog trenutka nisu identifikovani objekti koji su pali iz vazdušnog prostora na državnu teritoriju, a da će se potraga nastaviti danas.

U 01:41 sati proglašen je prestanak mjera uzbunjivanja u svim zahvaćenim područjima, a ministarstvo je izvještavalo NATO saveznike u realnom vremenu o situacijama izazvanim ovim napadima, navodi se u saopštenju.

Rumunsko ministarstvo je saopštilo i da ako se upad drona potvrdi i identifikuje, to bi bio četvrti takav incident.

Upozorenja stanovništvu da se skloni jedna je od nekoliko mjera koje je Rumunija preduzela kako bi pojačala zaštitu otkako su na njenoj teritoriji pronađeni dijelovi dronova, uz povećanje broja ophodnji i opservacijskih tačaka te širenje zone zabrane letenja duž dijela granice s Ukrajinom, prenosi Index.hr.

Rumunski i funkcionerii NATO-a ističu da nema dokaza da su ruski napadi u blizini granice namjerni napad na Rumuniju, ali ih smatraju nesmotrenima i destabilizirajućima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. decembar 2023 07:07