Оливер Вархељи / - WIKIPEDIA/GABOR KOVACS
01/09/2021 u 20:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вархељи: Авганистан је далеко, али Западни Балкан је овдје

Он је додао да Европска унија „меком моћи“ треба да мотивише земље Западног Балкана, али да мора да постоји и мотивација унутар самих земаља

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је на Бледу да Европска унија не смије себи да дозволи да изневјери Западни Балкан и да више нема времена за чекање, преноси N1.

-Проширење је процес, има фазе и више је административни процес него политички. Треба да причамо о политичкој, економској, друштвеној и безбједносној интеграцији. То су теме за Западни Балкан. Имамо свјеж пример – Авганистан. Авганистан је далеко, али Западни Балкан је овдје. Наша је одговорност према Балкану већа него према Авганистану. Не можемо себи дозволити да изневјеримо Западни Балкан- рекао је Вархеји на панелу „Будућност Европе“ у оквиру 16. Бледског стратешког форума.

Он је додао да Европска унија „меком моћи“ треба да мотивише земље Западног Балкана, али да мора да постоји и мотивација унутар самих земаља.

-Морамо да будемо одлучни да одржимо ту мотивацију и да уверимо да је понуда коју стављамо на сто искрена. Тако можемо да убрзамо ствари. Авганистан нас је научио лекцију и немамо више времена за трошење- рекао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:32