/ - ПРИПАДНИЦИ РОСУ ПРИПРАВНИ/ - КОСОВО ОНЛАЈН, ИЛУСТРАЦИЈА
29/10/2021 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вархељи: ЕУ пажљиво прати трансформацију безбједносних снага Косова

Мандат Косовских безбједносних снага првобитно је покривао само цивилну безбједност и било им је дозвољено да носе само лако наоружање

Европска унија пажљиво прати трансформацију Косовских безбједносних снага и, као и НАТО, и даље сматра да мандат те организације може бити промењен искључиво кроз инклузиван и постепен процес у складу са Уставом Косова, навео је комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи.

Посланици ултрадесничарске групе „Идентитет и демократија“ у Европском парламенту затражили су од Вархељија да се огласи о уговору који је Косово потписало са Турском о набавци 14 оклопних возила „Вуран 4×4“ у вриједности од 9,7 милијарди еура.

-Мандат Косовских безбједносних снага првобитно је покривао само цивилну безбједност и било им је дозвољено да носе само лако наоружање. Да ли Комисија намјерава да осуди постепену трансформацију Безбједносних снага у војску, посебно имајући у виду противљење представника српске мањине?-наводи се у питању које је француска посланица Доминик Билд поставила још у јулу.

Вархељи је у одговору копирао став некадашње потпредсједнице Европске комисије Федерике Могерини, која је на питање исте посланице о формирању Безбједносних снага Косова у Скупштини Косова 14. децембра 2018. године одговорила прије три године.

-Европска унија, као и НАТО, и даље сматра да мандат Косовских безбједносних снага може бити промијењен мијења само кроз инклузиван и постепен процес у складу са Уставом Косова*- навела је тада Могерини, додајући да ЕУ очекује да Косово настави да испуњава своје обавезе према Првом споразуму закљученом у Бриселу у априлу 2013. и својим безбједносним аранжманима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:21