/ - SHUTTERSTOCK
31/08/2023 u 13:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Varhelji: Proširenje EU nije pitanje datuma, već volje i rezultata

Varhelji je to kazao komentarišući izjavu predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela na Bledskom strateškom forumu da bi EU trebalo da bude spremna da prihvati nove članove do 2030. godine

Proširenje Evropske unije (EU) nije pitanje datuma, već volje i isporuke rezulata, kako od EU, tako i od zemalja kandidata za članstvo, kazao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji je to kazao komentarišući izjavu predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela na Bledskom strateškom forumu da bi EU trebalo da bude spremna da prihvati nove članove do 2030. godine.

"Ako je to bila poruka Evropskog savjeta da žele da se konačno uključe i naprave veliki iskorak kako bi došlo do proširenja - to su dobrodošle vijesti”, rekao je Varhelji pred početak neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Toledu.

On je kazao da je Evropska komisija (EK) uvijek bila spremna da iznese bilo kakav predlog koji bi do toga doveo.

“Mislim da pitanje proširenja nije pitanje datuma, već pitanje volje, ali i isporuke (rezulata) i od EU, ali i od država partnera na Zapadnom Balkanu i tri ostala kandidata za članstvo", ocijenio je Varhelji.

On je ponovio da je EK spremna da iznese svaku vrstu predloga da bi do toga došlo, dodajući da će se to vidjeti na neformalnom samitu u Granadi početkom oktobra.

"Tada namjeravamo da damo sadržajne predloge, uključujući plan zadataka koje je naša predsjednica (Ursula fon der Lajen) objasnila u Bratislavi, koji će ubrzati ne samo institucionalnu, već i stvarnu integraciju naroda i ekonomija u EU", naveo je Varhelji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:22