Oliver Varhelji / - SHUTTERSTOCK
10/05/2023 u 12:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Varhelji: Srbija ispunila kriterijume za treći klaster, pregovori se nastavljaju

Evropski komesar za proširenje je rekao da Srbija mora da se uskladi sa pozicijom EU prema Rusiji, kako bi nastavila evropskim putem

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da  Evropska komisija (EK) smatra da je Srbija ispunila kriterijume za treći klaster i da će stoga biti nastavljeni pregovori, prenosi N1.

-Pregovori će se nastaviti, pogotovo na području vladavine prava i pozdravljamo odluku srpske Vlade da zadrži put pristupanja EU, kao i srpsko usvajanje svih amadmana, što su važni koraci-rekao je Varhelji.

Evropski komesar za proširenje je rekao da Srbija mora da se uskladi sa pozicijom EU prema Rusiji, kako bi nastavila evropskim putem. Varhelji je izrazio žalost u ime Evropske komisije zbog nedavnih tragičnih događaja u Srbiji i dodao da je u interesu Beograda da nastavi kontinuiranu saradnju sa EU.

Pomenuo je da Srbija sarađuje po pitanju vizne politike kako bi zaustavila  ilegalne migrante i borbi protiv korupcije, ali je naveo da su dijalog Beograda i Prištine i normalizacija tih odnosa najbitniji za napredak bilo koje vrste.

-Komisija nastavlja da pomaže Srbiji sa implementacijom ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan i pozivamo Srbiju da da opšti strateški odgovor na sve što EU traži u korist svojih građana. EU ostaje glavni politički i finasijski partner, investitor i donator Srbije- zaključio je Varhelji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 13:36