Милорад Додик / - ФОТО: РТРС
16/10/2021 u 18:24 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вебер: Додик након 15 година пријетњи кренуо озбиљно у сецесију

Говорећи о тренутној политичкој кризи у БиХ он каже како је Додик, послије 15 година пријетњи сецесијом, кренуо озбиљније у том правцу

Вјерујем да на крају Европска унија и САД неће допустити овакав развој ситуације у Босни и Херцеговини какав је најављен, сматра Бодо Вебер, политички аналитичар из Вијећа за демократизацију политике из Берлина, коментаришући најаве Милорада Додика, преноси Klix.ba.

Он у коментару за БХТ каже како ћемо видјети наредних пар седмица да ли ће предсједник Вучић схватити озбиљност и направити преокрет и уразумити Додика, колико је то могуће, те да ли ће се Додик сам извлачити чувањем образа, мада је то у овом тренутку тешко појмљиво какав би то био пут без притиска.

-На другој страни САД су најавиле су да ће оштро реаговати и користити све могућности и увести санкције. Вјерујем да ове важне државе чланице чији амбасадори нису путовали у Источно Сарајево, чланице Квинте, што само по себи јесте порука, значи Њемачка, Француска Италија и онда још Велика Британија, да ће они свакако реаговати. Тако на крају крајева, вјерујем и надам се да, није битно које европске државе и њихови дипломатски представници су се јуче осрамотили доласком на тај чувени састанак, него да ће пресудити ове веће и значајније државе чланице Еуропске уније. Вјерујем да ипак на крају ЕУ и САД неће допустити овакав развој који је до сада најављен- поручио је Вебер.

Говорећи о тренутној политичкој кризи у БиХ он каже како је Додик, послије 15 година пријетњи сецесијом, кренуо озбиљније у том правцу.

-Не знам је ли баш планирао да крене тако озбиљно или је залутао, али тако изгледа из Берлина и западних пријестолница. Људи и представници влада су забринути- каже онв

О европској будућности БиХ и обећањима европских лидера с недавног скупа у Словенији, Вебер каже да су то лажна обећања, те да већ четири године француски предсједник Емануел Макрон блокира проширење, односно отварање претприступних преговора за Сјеверну Македонију и Албанију и самим тим подрива углед политике проширења према Западном Балкану.

О новом високом представнику Кристијану Шмиту и његовим недавним изјавама, Вебер каже да је Ангела Меркел све у Берлину и западним пријестолницама збунила његовом кандидатуром на мјесто високог представника те да и поред очекивања да Шмит долази у БиХ са јасним планом, то није случај, те да није дошао са јасним идејама.

-Оне може дјеловати без подршке САД и ЕУ и у четвртак смо, нажалост, видјели у овом шоу у Источном Сарајеву да ЕУ нема јасну позицију, неке државе чланице својим доласком укључујући и представнике Делегације ЕУ на овај срамотни скуп, подривају неку заједничку реакцију ЕУ и САД на конкретно подривање Устава које долази од најава Додика и власти у РС. Сцхмидт је дошао у години која не може доћи до јасне западне стратегије у БиХ која нам фали 15 година, али он и даље представља потенцијалну шансу да ради на томе са новом њемачком владом. Дошао је са хипотеком одлуке његовог претходника и изазовом из Бање Луке- рекао је он.

Вебер сматра да у односу на одлуку НСРС која је ступила ове седмице он мора посезати за бонским овластима, иначе, он сам себе осуђује већ на почетку свог мандата за недјеловање и практично за нестанак његове позиције, његове институције, не физички, али суштински.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:03