/ фото: Скриншот
08/07/2021 u 23:23 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Већина британских трупа напустила Авганистан

Премијер Борис Џонсон је одбио да наведе детаље о повлачењу трупа, позивајући се на безбједносне разлоге

Премијер Борис Џонсон потврдио је данас да је већина британских војника напустила Авганистан, скоро 20 година након што су Велика Британија и друге западне земље послале трупе у земљу да се укључе у, како су навели, "рат против тероризма".

Џонсон је нагласио, како преноси потал РТЦГ, да се значајно смањила пријетња Ал-Каиде за Велику Британију, али је избјегао одговор на питања да ли исхитрено повлачење британске војске и њених НАТО савезника ризикује да поништи резултате скоро дводеценијских напора и порепусти Авганистан талибанима, који су брзо напредовали у сјеверним дјеловима земље.

Премијер је одбио да наведе детаље о повлачењу трупа, позивајући се на безбједносне разлоге, али је рекао да се "сви британски војници који су били у НАТО мисији у Авганистану сада враћају кући" и додао да је већина већ отишла.

Посљедњих недјеља повукла се и већина америчке и европске војске.

- Морамо да будемо реални у погледу својих могућности сами да утичемо на ток догађаја. Биће потребни заједнички напори многих држава, укључујући сусједе Авганистана, да помогну народу да изгради своју будућност. Али пријетња која нас је довела у Авганистан у великој мјери је умањена храброшћу и жртвом оружаних снага Британије и многих других земаља- казао је Џонсон.

Нагласио је да је Британија и даље посвећена помоћи у постизању мировног рјешења у Авганистану дипломатским путем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:20