Ilustracija / - EPA
04/03/2023 u 20:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Velika Britanija: Desetine policajaca kažnjeno zbog seksualnog zlostavljanja žrtava

Najmanje dva policajca suočena su sa krivičnim postupcima, a, prema pisanju britanskog lista, skoro svi policajci su bili muškarci, a sve žrtve, izuzev dvije, žene

Skoro 80 policajaca u 22 policijske uprave u Engleskoj i Velsu suočilo se sa disciplinskim mjerama zbog neprikladnih seksualnih odnosa ili seksualnog kontakta sa žrtvama, svjedocima i osumnjičenima od 2018. godine, piše londonski Observer.

Podaci dobijeni na osnovu Zakona o slobodi informisanja pokazuju da je većina policajaca koji su suočeni sa disciplinskim mjerama otpuštena ili su prije toga dali ostavke.

Međutim, 10 službenika je ostalo na svojim radnim mjestima, suočavajući se sa manjim sankcijama kao što su pismena upozorenja ili suspenzije.

Najmanje dva policajca suočena su sa krivičnim postupcima, a, prema pisanju britanskog lista, skoro svi policajci su bili muškarci, a sve žrtve, izuzev dvije, žene.

Ove „zaista šokantne brojke“ mogu biti vrh ledenog brijega, upozorila je izvršna direktorka dobrotvorne organizacije za prava žena "Fawcett Society" Džemima Olčavski.

-Nažalost, s obzirom na to da podaci obuhvataju samo polovinu policijskih snaga u Engleskoj i Velsu, vjerovatno je da je mnogo više žena pretrpjelo uznemiravanje ili zlostavljanje od policajaca, rekla je ona.

-Žene dolaze u kontakt sa policijom u trenucima nevjerovatne ranjivosti i trauma, a iskorišćavanje tih trenutaka i zloupotreba moći dodatno nanosi bol žrtvama - dodala je Olčavski.

Sa brojnim optužbama posebno je suočena Metropoliten policija, navodi Observer i podsjeća da je Dejvid Kerik prošlog mjeseca osuđen na doživotnu kaznu nakon što se izjasnio krivim za desetine silovanja počinjenih dok je bio policajac u Metu.

Vejn Kuzens, koji je koristio policijsku značku da otme, siluje i ubije Saru Everard 2021. godine, takođe služi punu doživotnu kaznu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:40