/ - Pexels
16/05/2023 u 00:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Velika Britanija: Energija iz vjetra pretekla energiju iz gasa

Velika Britanija je postavila cilj da do 2035. sva električna energija ima neto nultu emisiju gasova staklene bašte

Velika Britanija je prvi put dobila iz vjetra više energije, nego iz gasa, navodi se u istraživanju londonskog Imperijal koledža, koji je pratio tržište proizvodnje električne energije u zemlji u prva tri mjeseca ove godine, prenosi BBC.

Ovaj podatak potvrdio je i “National Grid”, uz pojašnjenje da je u aprilu zabilježen i rekordan period proizvodnje solarne energije.

Velika Britanija je postavila cilj da do 2035. sva električna energija ima neto nultu emisiju gasova staklene bašte.

- Još uvijek postoje mnoge prepreke za dostizanje mreže u potpunosti bez fosilnih goriva, ali ovo saznanje da se od vjetra može dobiti više nego od gasa je ohrabrujuće i znači prekretnicu - rekao je Jan Stafel, energetski istraživač na Imperijal koledžu i glavni autor izvještaja.

Većina energije vjetra u Velikoj Britaniji dolazi iz priobalnih vjetroelektrana. Instaliranje novih vjetroturbina na kopnu je zabranjeno od 2015. godine u Engleskoj.

Prema sadašnjim pravilima planiranja, kompanije mogu da se prijave za izgradnju vjetroturbina na kopnu isključivo na zemljištu koje je posebno određeno za razvoj energetike. Premijer Riši Sunak složio se u decembru da ublaži ova ograničenja planiranja, kako bi se ubrzao razvoj.

Naučnici smatraju da je prelazak na obnovljive izvore energije ključan za suzbijanje uticaja klimatskih promjena, koje se već osjećaju, jer je u Velikoj Britaniji prošle godine zabiljležena najtoplija godina od kada se temperature bilježe.

Solar i vetar su zabiilježili značajan rast u Velikoj Britaniji. U prvom kvartalu 2023. godine, 42 odsto električne energije dolazilo je iz obnovljivih izvora, a 33 odsto dolazi iz fosilnih goriva kao što su gas i ugalj.

Istraživanje BBC- a otkrilo je da su projekti zelene energije, vrijedni milijarde funti, “zaglavljeni” na čekanju zbog kašnjenja u povezivanju sa mrežom. Pojašnjavaju da “neke nove solarne i vjetroelektrane čekaju i do 10 do 15 godina da budu priključene zbog nedostatka kapaciteta u elektroenergetskom sistemu”.

Trenutno većina domova u Velikoj Britaniji koristi gas za grijajanje, a vlada nastoji da udalji domaćinstva od gasnih kotlova na toplotne pumpe koje koriste struju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:55