Илустрација и / - DAN
23/03/2023 u 22:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Velika Britanija: Hakeri upali u penzioni fond, ukrali podatke zaposlenih

Za članove bande Ci0P se smatra da su Rusi i da su jedna od najuspješnijih rensomver bandi poslednjih godina, pošto su iznudili stotine miliona dolara od svojih žrtava

Hakerska grupa Ci0P došla je do podataka o pojedinim zaposlenim u britanskom Fondu za penzionu zaštitu i to tako što su iskoristili uslugu prenosa podataka treće strane, prenio je danas Blumberg.

Kako navodi agencija, Fond upravlja imovinom od 39 milijardi funti svojih 295.000 članova, a štiti ljude sa penzijom kada poslodavac postane nesolventan.

U saopštenju fonda se navodi da su, koristeći uslugu prenosa "Go anywhere", hakeri kompromitovali neke podatke zaposlenih, ali da ukradene informacije "nisu bile vezane za članove ili penzionere".

Hakerska grupa Ci0P danas je preuzela odgovornost za napade na Fond.

Grupa je poznata po tome što koristi takozvani ransomver za šifrovanje računara svojih žrtava tako da im se ne može pristupiti, zatim zahtjeva plaćanje za otključavanje datoteka, dok istovremeno prijeti da će objaviti ukradene informacije na internetu.

Za članove bande Ci0P se smatra da su Rusi i da su jedna od najuspješnijih rensomver bandi poslednjih godina, pošto su iznudili stotine miliona dolara od svojih žrtava, navodi Blumberg.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 20:18