foto: youtube The Telegraph / - FOTO: YOUTUBE THE TELEGRAPH
21/06/2022 u 23:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Велика Британија: Највећи штрајк жељезничара у посљедњих 30 година

Главне станице су јутрос биле углавном празне, а предвиђено је да ће саобраћати само око 20 одсто возова

Десетине хиљада жељезничких радника данас је у штрајку у Великој Британији, највећем штрајку у посљедњих 30 година, доводећи жељезничку мрежу у блокаду.

Око 40.000 чистача, људи у систему одржавања и особље жељезничких станица данас су у једнодневном штрајку, а још два штрајка су планирана за четвртак и суботу.

Људи који се превозе на посао су додатно погођени зато што је лондонска подземна жељезница данас такође у штрајку.

Спор се води око плата, услова рада и безбједности радних мјеста у вријеме када британске жељезнице покушавају да се опораве од пандемије корона вируса, преноси РТЦГ портал.

Главне станице су јутрос биле углавном празне, а предвиђено је да ће саобраћати само око 20 одсто возова.

Штрајк је пореметио планове запосленим који покушавају да стигну до посла, студената током сезоне испита и љубитеља музике који су се упутили на Фестивал Гластенбери, који почиње сјутра у југозападној Енглеској.

Обављено је готово милијарду путовања возом у Великој Британији ове године до марта. Али је то знатно мање од нивоа прије ковида-19. Жељезничке компаније које су се посљедње двије године одржале захваљујући државној помоћи, сада покушавају да смање трошкове и особље.

У преговорима у посљедњем покушају да се спријечи штрајк јуче није остварен напредак. Синдикат жељезнице, поморства и саобраћаја саопштио је да неће прихватити понуду жељезничких компанија за повишицу од три одсто, која је много нижа од инфлације, сада око девет одсто

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 12:49