/ FOTO YOUTUBE SKRINŠOT THE ROYAL FAMILY CHANNEL
08/09/2023 u 08:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Velika Britanija obilježava godinu od smrti kraljice

Kraljica Elizabeta Druga (96) umrla je 8. septembra 2022. u svom zamku Balmoral u Škotskoj, gdje je tradicionalno provodila ljeto

Velika Britanija danas će uz privatne počasti bez javne ceremonije obilježava prvu godišnjicu smrti kraljice Elizabete Druge koja je vladala 70 godina i čiji je prijesto naslijedio njen sin Čarls Treći.

Kraljica Elizabeta Druga (96) umrla je 8. septembra 2022. u svom zamku Balmoral u Škotskoj, gdje je tradicionalno provodila ljeto.

Tada je počeo period nacionalne žalosti tokom kojeg su stotine hiljada Britanaca čekale satima da odaju posljednju poštu kraljici i poklone se pred njenim kovčegom.

Godinu dana kasnije, nije planiran nijedan veliki javni događaj u znak sjećanja na njenu smrt i promjenu ere u britanskoj monarhiji.

"Sa velikom ljubavlju se sjećamo njenog dugog života, njene posvećene službe i svega što je ona značila za mnoge od nas", rekao je kralj Čarls Treći u snimljenoj poruci.

"Takođe sam duboko zahvalan na ljubavi i podršci koje su iskazane mojoj supruzi i meni tokom ove godine, jer činimo sve što možemo da vam svima budemo na usluzi", dodao je kralj.

Iako je Čarls manje popularan od majke, nedavno istraživanje je pokazalo da 59 odsto Britanaca vjeruje da kralj dobro obavlja svoju posao, dok 17 odsto misli suprotno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:31