/ - PHOTO BY DAN GOLD ON UNSPLASH
28/05/2023 u 20:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Velika Britanija planira da obaveže trgovce da ograniče cijene hrane

Britanija ima najveću stopu inflacije kada su u pitanju prehrambeni proizvodi u zapadnoj Evropi

Britanska vlada razmatra planove da obaveže trgovce na malo da ograniče cijene osnovnih prehrambenih artikala, kao što su hljeb i mlijeko, izvještava "Telegraf", pošto su cijene osnovnih namirnica nastavile da rastu dvocifreno.

Međutim, na pitanje o kontroli cijena, ministar zdravlja Stiv Barkli je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da to nije tako razumio.

Kancelarija premijera Riši Sunaka razgovara sa supermarketima o sporazumu sličnom onom postignutom u Francuskoj, gdje glavni maloprodajni lanci naplaćuju najniži mogući iznos, objavio je "Telegraf" u subotu, prenosi Tanjug.

"Koliko sam shvatio, vlada radi konstruktivno sa supermarketima na tome kako da se riješi stvarna zabrinutost oko inflacije, vezane za prehrambene proizvode i troškova života, i to na način koji, takođe, vodi računa o uticaju na dobavljače", rekao je Barkli.

Britanija ima najveću stopu inflacije kada su u pitanju prehrambeni proizvodi u zapadnoj Evropi. Cijene su porasle za više od 19 odsto prošle godine, što je najveći porast od 1970-ih.

Budžeti domaćinstava su opterećeni i porastom cijena energenata, dijelom izazvanim ratom u Ukrajini.

Veliki supermarketi, kao što su Tesko i Sejnsberi, najavili su sniženje cijena pojedinih prehrambenih proizvoda posljednjih nedjelja, prenose Nezavisne.

Endrju Opi iz Britanskog maloprodajnog konzorcijuma (BRC) rekao je da su visoke cijene hrane direktan rezultat rastuće cijene energenata, transporta i rada, kao i viših cijena koje se plaćaju proizvođačima hrane i poljoprivrednicima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. oktobar 2023 17:21