/ - FOTO: TVITER
16/03/2023 u 10:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Veliki protest u Budimpešti: Prosvetari zahtijevaju reforme u obrazovanju

Učesnici protesta uzvikivali su slogane poput „bez nastavnika, nema budućnosti“ i „štrajk je osnovno pravo“ dok su se kretali jednom od glavnih ulica u Budimpešti

Hiljade studenata, nastavnika i protivnika vlade protestovalo je u Budimpešti, zahtijevajući reforme u sistemu obrazovanja i bolje uslove za prosvetare.

Protest u srijedu, pod nazivom „marš slobode“, sazvali su sindikati prosvetnih radnika i studentske organizacije koji mjesecima vrše pritisak na mađarsku vladu da obezbijedi povećanje plata i ukidanje zakona kojim se ograničava pravo nastavnika na štrajk, prenosi AP.

Učesnici protesta uzvikivali su slogane poput „bez nastavnika, nema budućnosti“ i „štrajk je osnovno pravo“ dok su se kretali jednom od glavnih ulica u Budimpešti.

Grupe učenika i nastavnici učestvuju u štrajkovima, obustavljanju nastave i drugim aktima građanske neposlušnosti poslednjih mjeseci, nakon što vlada nije ispunila njihove zahtjeve, a to je dovelo do otpuštanja nekoliko nastavnika, navodi AP.

Katalin Torli, nastavnica koja je otpuštena iz srednje škole u Budimpešti nakon što je tamo radila 23 godine, rekla je na demonstracijama za AP da je Mađarska postala „ekstremno centralizovan autoritarni sistem” koji je oduzeo autonomiju onima koji rade u javnom sektoru.

- Mislim da ovaj pokret nije protiv vlasti, već protiv sistema- rekla je Torli.

Demonstracije su održane na državni praznik, dan kada je 1848. godine započela nacionalna revolucija i borba za slobodu Mađara u Austrijskom carstvu.

Za jedan od najvažnijih državnih praznika Mađarske, 15. mart, često se održavaju velika patriotska okupljanja, kao i protesti u glavnom gradu Budimpešti.

Mađarski premijer Viktor Orban prekinuo je juče svoju tradiciju obraćanja na ovaj dan u Budimpešti i umjesto toga razgovarao sa pristalicama u malom gradu Kiskorošu, oko dva sata od prijestonice, navodi AP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. april 2024 21:48