/ FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE
15/08/2022 u 09:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Venecuela suspendovala isporuke nafte u Evropu

Vašington je odobrio isporuke sve dok se prihodi koriste za plaćanje akumuliranog duga PDVSA prema zajedničkom ulaganju s Enijem i Repsolom

 Venecuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Evropu prema sporazumu nafta za dug i traži od italijanskog Enija i španskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, tvrde izvori direktno upoznati s tim pitanjem.

Venecuelanska naftna kompanija PDVSA više nije zainteresovana za sporazum nafta za dug koji je odobrio američki State Department u maju, a koji je državnoj kompaniji omogućio nastavak snabdijevanja Evrope nakon dvogodišnje obustave uzrokovane američkim sankcijama, rekao je izvor.

Vašington je odobrio isporuke sve dok se prihodi koriste za plaćanje akumuliranog duga PDVSA prema zajedničkom ulaganju s Enijem i Repsolom.

"PDVSA želi da se vrati na razmjenu nafte, a to još nije moguće. Nema interesa za dogovor nafta za dug", rekao je izvor uključen u ranije isporuke tereta u Evropu.

Isporuke venecuelanske nafte, posebno rafinerijama u Španiji, pomogle su Evropi da smanji kupovinu ruske nafte nakon napada na Ukrajinu.

Uslovi ugovora, međutim, nijesu osigurali potrebnu gotovinu ili gorivo venecuelanskom divu, čije se vlastite rafinerije bore s proizvodnjom benzina i dizela nakon godina nedovoljnog ulaganja i nedostatka rezervnih dijelova za popravke.

PDVSA, Eni, Repsol i State Department nijesu odmah odgovorili Reutersovim zahtjevima za komentar.

U avgustovskom rasporedu otpreme PDVSA-e nema dodijeljenih vremena utovara za Eni ili Repsol tankere za Evropu, iako su zalihe razrijeđene sirove nafte u luci Hose porasle na gotovo pet miliona barela do 8. avgusta.

PDVSA želi da dobije gorivo u zamjenu za svoju naftu, te da se dio vrijednosti tog tereta iskoristi za nadoknadu dugova od milijarde USD prema partnerima u zajedničkom ulaganju koje uključuje Chevron, Eni i Repsol.

Promjena u sporazumu mogla bi pomoći venecuelanskoj kompaniji da oživi posao s posebno teškom naftom u Orinoco basenu, koji treba uvozne razrjeđivače kako bi bio izvozne kvalitete, i omogućiti zemlji da smanji deficit motornog goriva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:14