/ - фото твитер
08/01/2022 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Апокалипса у Казахстану: Алмати у рушевинама, банке опљачкане

Ради се иначе о ужурбаном граду са много зеленила и мјеста са јелом или пићем, али сада изгледа потпуно другачије

У репортажи из највећег казахстанског града Алматија (бивше Алма Ате), жаришта протеста против власти и највећих сукоба демонстраната са снагама сигурности, новинар BBC-a пренио је да град изгледа као из филма о апокалипси.

У ваздуху се још увијек осјећа мирис спаљених возила, а мало је људи на улицама јер је многе становнике превише страх да напусте домове, пренио је "Јутарњи лист".

Војска и полиција, како се наводи, блокирају кључна мјеста, а кад је новинарска екипа пришла војницима на главном тргу, они су почели да вичу на њих и испалили хице упозорења у ваздух упозоравајући их да се не приближавају, преноси Блиц.

Ради се иначе о ужурбаном граду са много зеленила и мјеста са јелом или пићем, али сада изгледа потпуно другачије - трговине и банке су опљачкане или уништене и требаће неко вријеме да се опораве. Посебно је страдало подручје око великог главног трга на који су демонстранти прво изашли када су почели протести.

Нападнуте су и зграде медија у близини, а канцеларија градоначелника је изгорела. У петак, како се наводи, није било знакова протеста, само се мала скупина људи окупила у близини уништених зграда како би фотографисали призоре мобилним телефонима.

Али, и даље се могу чути пуцњава и експлозије. Када је репортер BBC-a ушао у град, како каже, помислио је да има магле, а онда је схватио да се вјероватно ради о диму од граната и и других експлозија. Неколико становника са којима су разговарали били су шокирани и љути.

Становници Алматија сада се суочавају са несташицом хране, а велики супермаркети су затворени. Продавнице које су отворене примају само готовину, али је тешко да се нађе мјесто гдје може да се подигне новац. Интернета није било, а ни телефонија не функционише како треба, па је тешко сазнати шта се догађа ван града. Услед тога се шире гласине које је немогуће провјерити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:37