/ један од ухапшених
04/11/2021 u 18:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Балканском рутом кријумчарили 400 миграната, зарадили два милиона еура

Шпанска национална полиција, заједно са органима за спровођење закона из БиХ, Хрватске, Италије, Румуније и Словеније, ухапсила је 15 особа

Шпанска национална полиција, заједно са органима за спровођење закона из Босне и Херцеговине, Хрватске, Италије, Румуније и Словеније, уз подршку Еуропола и Еуројуста, разбила је криминалну мрежу која је омогућила илегалну имиграцију дуж балканске руте.

- Осумњичени су комбијима и камионима сакрили нерегуларне мигранте док су их превозили у условима опасним по живот. Операција против ове криминалне групе одвијала се у оквиру Оперативне оперативне групе Crafter коју је успоставио Еуропол. Акција је довела до 15 хапшења (12 у Шпанији и 1 у Румунији, 1 у Словенији, 1 у Хрватској).

Истрага о овој криминалној мрежи почела је у августу 2020. године, када је Словенија пријавила хапшење осумњиченог који је ухваћен док је комбијем превозио 53 нерегуларна мигранта. Међу 17 идентификованих чланова криминалне мреже били су углавном Пакистанци, али и колумбијски, шпански и румунски осумњичени.

Осумњичени су регрутирали углавном пакистанске мигранте са локација у близини избјегличких кампова у Босни и Херцеговини и комбијем их превозили у Италију, или у неким случајевима у Шпанију. Превозећи их балканском рутом, криминалци су користили одвојене аутомобиле као извиђаче како би провјерили руту и упозорили коловође у случају полицијских провјера.

Органи за спровођење закона открили су укупно осам покушаја кријумчарења миграната, од којих су четири кријумчари прекинули због интензивног присуства полиције.

- Органи реда у Хрватској пресрели су камион који је кријумчарио 77 миграната у животној опасности, од којих су четворица била малољетна. Такође су открили још два возила са 47 и 21 мигрантом. Истражитељи процјењују да су осумњичени прокријумчарили најмање 400 миграната, при чему су зарадили око два милиона еура илегалне зараде- наводе из Еуропола.

Криминалне организације су у великој мјери укључене у омогућавање секундарних кретања широм ЕУ. Саобраћај кроз балканску руту се повећава, а све више земаља, попут Шпаније, истражује мреже које су активне дуж ове руте трговине људима.

- Ова секундарна кријумчарска кретања дуж унутрашњих европских путева су изузетно опасна, са многим случајевима да су мигранти нанесени на путу. Превозени у условима опасним по живот у аутомобилима, комбијима или камионима, често проводе дане затворени са мало или без залиха. Износи које су наплаћивали кријумчари су такође били веома високи; у овом случају осумњичени су од потенцијалних миграната тражили између 5.000 и 8.000 еура за превоз једне особе из Босне и Херцеговине у Италију или Шпанију. Тражили су 3.000 еура само за “пут” из Босне и Херцеговине у Словенију. Укупно би пакистански мигранти платили осумњиченима до 20 000 еура да стигну до коначног европског одредишта- истакли су из Еуропола.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 23:47