/ - FOTO EUROPOL
02/05/2023 u 17:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) EUROPOL: U devet zemalja uhapšeno 288 osumnjičenih za trgovinu drogom na dark vebu

Zaplijenjeno je više od 50,8 miliona eura u gotovini i virtuelnim valutama, 850 kilogram droge i 117 komada vatrenog oružja

U operaciji koju koordinira Europol i koja uključuje devet zemalja, organi za sprovođenje zakona zauzeli su ilegalno dark web tržište “Monopoly Market” i uhapsili 288 osumnjičenih koji su bili umiješani u kupovinu ili prodaju droge na dark webu. Zaplijenjeno je više od 50,8 miliona eura (53,4 miliona dolara) u gotovini i virtuelnim valutama, 850 kg droge i 117 komada vatrenog oružja.

- Zaplijenjena droga uključuje preko 258 kg amfetamina, 43 kg kokaina, 43 kg MDMA i preko 10 kg LSD-a i tableta ekstazija- navode iz Europola.

Ova operacija, kodnog naziva SpecTor, bila je sastavljena od niza odvojenih komplementarnih akcija u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Poljskoj, Brazilu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Državama i Švicarskoj.

- Europol je sastavljao obavještajne pakete na osnovu dokaza koje su pružile njemačke vlasti, koje su uspješno zaplijenile kriminalnu infrastrukturu tržišta u decembru 2021. Ovi ciljni paketi, stvoreni unakrsnim uparivanjem i analizom prikupljenih podataka i dokaza, poslužili su kao osnova za stotine nacionalnih istraga. Prodavci uhapšeni kao rezultat policijske akcije protiv Monopoly Marketa bili su aktivni i na drugim ilegalnim tržištima, što je dodatno ometalo trgovinu drogom i nedozvoljenom robom na dark webu. Kao rezultat toga, 288 prodavaca i kupaca koji su se bavili desetinama hiljada prodaje nedozvoljene robe uhapšeno je širom Evrope, Sjedinjenih Država i Brazila. Europol je jedan broj ovih osumnjičenih smatrao visokovrijednim ciljevima- ističu iz Europola.

Hapšenja su izvršena u Sjedinjenim Državama (153), Ujedinjenom Kraljevstvu (55), Njemačkoj (52), Holandiji (10), Austriji (9), Francuskoj (5), Švicarskoj (2), Poljskoj (1) i Brazil (1). Brojne istrage za identifikaciju dodatnih pojedinaca iza Dark web naloga su još uvijek u toku. Kako su organi za provođenje zakona dobili pristup opsežnim listama kupaca dobavljača, hiljade kupaca širom svijeta sada su takođe u opasnosti od krivičnog gonjenja.

- Što se tiče hapšenja, operacija je bila čak uspješnija od prethodnih operacija kodnog naziva DisrupTor (2020) sa 179 i Dark HunTor (2021) sa 150 hapšenja. To još jednom pokazuje da je međunarodna saradnja između policijskih vlasti ključna za borbu protiv kriminala na Dark Webu- osjenjuju iz Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:04