/ FOTO: EUROPOL
01/12/2022 u 23:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) EUROPOL: Uhapšena 41 osoba zbog prodaje opasnog konjskog mesa

Operacija dovodi do zapljene više od pola tone konjskog mesa neprikladnog za konzumaciju

Operacija, koju su zajednički razvili Europol i Španska civilna garda (Guardia Civil), ciljala je na ilegalnu prodaju konjskog mesa neprikladnog za konzumaciju. Kriminalna mreža uključena u ovu ilegalnu prodaju povezana je s brojnim krivičnim djelima uključujući prevaru s hranom, pranje novca i prijevaru dokumenata.

Meso kojem se ne može ući u trag prodavano je na španskom, ali i belgijskom, njemačkom i italijanskom tržištu.

- Istragom je otkrivena velika kriminalna mreža, koja je falsificiranjem isprava za prenos i identifikaciju mijenjala sljedivost konjskog mesa. Tokom operativnih aktivnosti, nacionalne vlasti su uhapsile 35 osoba, uključujući i šefove mreže, dok su gađale 6 kompanija povezanih sa kriminalnom organizacijom. Tokom racija u Španiji, vlasti su zaplijenile pola tone konjskog mesa neprikladnog za konzumaciju- rečeno je iz Europola.

Aktivna međunarodna saradnja, uz pomoć Europola, omogućila je razbijanje kriminalne šeme sa još šest hapšenja belgijske federalne policije.

- Osumnjičeni umešani u kriminalnu mrežu imali su različite funkcije: od onih koji su klali životinje bez potrebnih kontrola do lica koja su se bavila transportom, veterinara koji su davali lažne dokumente i mesara koji su prodavali meso neupotrebljivo za ishranu- navode iz Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:45