/ - FOTO INSTAGRAM
05/01/2022 u 21:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Казахстан: Демонстранти покушавају упад и код предсједника

Протести против поскупљења енергената у Казахстану ескалирају

Букте жестоки сукоби на улицама многих градова Казахстана, пише ESPRESO. На мети демонстраната у највећем граду Казахстана Алма Ати нашле су се административне зграде, па је након што је запаљено сједиште градоначелника, неколико хиљада људи покушало да упадне у резиденцију предсједника Касима-Џомарта Токајева.

Како јавља Спутњик Казахстан, ватра се види и у згради у којој је смјештена канцеларија државног тужиоца. Раније је јављено да је запаљено и сједиште регионалног одбора владајуће странке Нур отан (Свјетло отаџбине).

Протести против поскупљења енергената у Казахстану ескалирају, а љутита гомила упала је у канцеларије градоначелника у Алматију. У другом великом граду, Актобеу, демонстранти су већ заузели управну зграду.

Према писању локалних медија, чују се и пуцњи код зграде владе у Алматију. Сукоби су настављени у центру Алматија у сриједу ујутро, а око 3.000 људи окупило се испред канцеларије градоначелника.

Казахстанске снаге безбједности ухапсиле су више од 200 учесника дводневних демонстрација због кршења јавног реда у неколико региона у земљи, саопштено је из министарства унутрашњих послова те земље.

Због демонстрација је пала влада и проглашено је ванредно стање.

Протести трају од почетка 2022. године, а људи који живе у градовима Актау и Жанаозен у југозападном региону Мангистау траже да се обузда двоструко повећање цијена гаса у земљи. Демонстрације су се затим прошириле на регионе Атирау и Западни Казахстан.

Нова политика цијена Министарства енергетике земље, која је ступила на снагу 1. јануара, одређује цијене течног природног гаса према онлајн берзанском трговању. Предсједник Касим-Жомарт Токајев наредио је комисији да ријеши то питање.

Такође је у сриједу увео ванредно стање у областима Алмати и Мангистау. Мјера подразумева полицијски час од 23 сата до 7 часова, забрану продаје оружја, алкохола и муниције, као и отказивање масовних догађаја.

Осим тога, ограничен је приступ Алматију, као и кретање у одређеним областима. Ванредно стање ће трајати до 19. јануара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:07