Володимир Зеленски / - Пред. админ. Урајина
01/03/2022 u 20:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ко је Зеленски: Глумио предсједника у тв серији, па то и постао

Зеленски је рођен 1978. у Кривом Рогу и имао је 12 година када се Совјетски Савез распао и Украјина стекла независност

Володимира Зеленског јавност у Украјини је први пут видјела у популарној серији и тешко да је ко могао да претпостави да гледа будућег предсједника.

Зеленски је рођен 1978. у Кривом Рогу и имао је 12 година када се Совјетски Савез распао и Украјина стекла независност.

Студирао је право, али је одувијек био више заинтересован за глуму, тачније комедију. Придружио се украјинској КВН ТВ лиги комедије са 17 година и формирао сопствени тим Квартал 95. Након неколико година успјеха основали су сопствену продукцијску кућу и почели да снимају ТВ емисије.

У то вријеме, већ добро познат јавности, Зеленски је глумио у бројним филмовима, преноси Мондо.

Али 2015. нова улога која му мијења живот. У филму “Слуга народа”, Зеленски игра лик Васила Петровича Холоборођа, који неочекивано постаје лидер своје земље након што су милиони људи погледали онлајн видео на којем он убија корумпиране политичаре.

Емисија је постала толико популарна, усред борбе Украјине са олигарсима и корупцију, да је Зеленски, уживо на ТВ-у у новогодишњој ноћи 2018, објавио да планира да слиједи стопе свог лика и да се сам кандидује за предсједника, јавља Скај њуз.

Зеленски и његова нова странка - “Слуга народа” - заобишли су традиционални вид кампање па су његову предсједничку кандидатуру “гурали” искључиво на друштвеним мрежама, настављајући да исмијевају своје противнике у виралним видео снимцима.

Његов манифест је углавном био фокусиран на окончање корупције у политици и рата са руским сепаратистичким снагама у региону Донбаса у источној Украјини.

Зеленски је побиједио на предсједничким изборима 2019. године освојивши 73 одсто гласова у другом кругу. Инаугурисан је у мају те године.

Посматрачи тврде да је успјех Зеленског био на крилима Украјинске револуције 2014, покрета који је довео до свргавања бившег предсједника и Путиновог савезника, Виктора Јануковича, и анексије Крима од стране руског предсједника. Био је гласни присталица протеста 2014, донирајући новац украјинским трупама које се боре против сепаратиста у Донбасу.

Зеленски је заузео изричитији став украјинском иницијативом за чланство у Европској унији и војном савезу НАТО, али су ти покушаји наљутили руског предсједника.

Антикорупцијска обећања поткопана скандалима

Али иако су се његова обећања да ће сузбити корупцију наставила, неки су доводили у питање његове мотиве, тврдећи да покушава да преузме власт од олигарха само да би је централизовао око себе.

Његове везе са милијардером Игором Коломојским, који посједује 70% удјела у ТВ каналу 1+1 који је емитовао “Слугу народа”, такође су биле под лупом. Само два мјесеца након избора за предсједника суочио се са оптужбама за корпуцију када је упетљан у скандал због којег би се бившем америчком предсједнику Доналду Трампу судило за опозив.

Испоставило се да је Трамп покушао да подмити Украјину да помогне њему, Рудију Ђулијанију и тадашњем државном тужиоцу Вилијаму Бару да истраже његовог противника и садашњег предсједника Џоа Бајдена и његовог сина Хантера, јавља Скај њуз..

Украјински званичници нису поклекнули пред претњом САД да ће ускратити милионску помоћ, а Трамп је касније ослобођен оптужби за опозив.

У години која је услиједила, Зеленски је морао је да се бори са пандемијом коронавируса и економским последицама које су услиједиле. Како су се притисци пандемије смањивали у октобру 2021. године, суочио се са још једним скандалом када су Пандора папири открили - упркос његовој изборној листи за борбу против корупције – да он и два његова најближа саветника имају мрежу офшор компанија широм Британских Девичанских острва, Кипра и Белизеа. Истрага је открила да је пренио улог на пријатеље само неколико недјеља прије побједе на изборима како би прикрио своје везе.

Руске везе

Да би се супротставио оптужбама као није успио да се избори са ЦОВИД-ом, економијом и корупцијом, став господина Зеленског о Русији Владимира Путина се појачао, што је укључивало и санкционисање његовог такозваног ''човјека у Украјини'' Виктора Медведчука.

Медведчук је предсједник једне проруске политичке организације у Украјини и противи се придруживању Украјине ЕУ. Отприлике у то вријеме, крајем 2021. године, сателитски снимци су почели да показују како се руске трупе и војна опрема гомилају на различитим тачкама дуж границе.

Посматрачи тврде да је успјех Зеленског био на крилима Украјинске револуције 2014, покрета који је довео до свргавања бившег предсједника и Путиновог савезника, Виктора Јануковича, и анексије Крима од стране руског предсједника. Био је гласни присталица протеста 2014, донирајући новац украјинским трупама које се боре против сепаратиста у Донбасу.

Зеленски је заузео изричитији став украјинском иницијативом за чланство у Европској унији и војном савезу НАТО, али су ти покушаји наљутили руског председника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:28