/ принтскрин Јутјуб
19/10/2021 u 17:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Корона пасоши блокирали Италиjу: Хаос у Трсту

У Трсту и Вилесу, на примјер, у првим данима спровођења ове одлуке влада толико нервозе са свих страна да бисте радиjе прескочили улазак у ресторан или кафић него на улазу нагађали да ли можете попити кафу или ручак - или не

Италиjа jе стала због потврда о вакцинациjи. Дуги редови испред кафића, ресторана, апотека... ствараjу се због законске обавезе да сваког купца "провјери" да ли jе вакцинисан, а ако jесте - да ли jе то jедна или двије дозе?

Па, сада, колико штете наноси локалноj привреди, може се видјети голим оком. Неки, коjима угоститељство ниjе главни посао, попут ресторана брзе хране коjи су радили у оквиру тржних центара, затворили су или паузираjу између смјена ради дезинфекциjе просториjа, док други броjе посјетиоце на прсте jедне руке.

У Трсту и Вилесу, на примјер, у првим данима спровођења ове одлуке влада толико нервозе са свих страна да бисте радиjе прескочили улазак у ресторан или кафић него на улазу нагађали да ли можете попити кафу или ручак - или не.

С обзиром на то да jе систем за препознавање корона пасоша прилично осјетљив jер с времена на вриjеме „пада“, а запослени, плашећи се инспекциjе и строгих казни, не желе вас пустити док не добиjу на интернету потврду да сте вакцинисани са двије дозе - редови су неизбјежни, а на њих се Италиjани тешко навикаваjу.

Да би се такве ствари спријечиле, осим маске, многи су дужни да носе и штампане потврде о ковиду. Понекад их jе лакше скенирати од оних на мобилном телефону, али ипак сваких десет минута на улазу у ресторане и кафиће долази до кашњења jер се систем мора стално ресетовати.

Ове епидемиолошке мјере обесхрабриле су многе да изађу „на храну и пиће“, па ако се на то одлуче, радиjе сједе у баштама и смрзаваjу се на олуjи, како jе своjевремено свједочио новинар Слободне Далмациjе у Трсту.

Сви запослени у Италиjи мораjу представити тзв. зелену карту коjа доказуjе да су били вакцинисани, заражени короном или су недавно били негативни на корона вирус, што jе изазвало низ протеста, од коjих jе jедан у Риму, у режиjи неофашистичких странака, обиљежен насиљем. Ова мера циља око 23 милиона радника у приватном и jавном сектору Италиjе.

Поjачане епидемиолошке мјере у односу на љетњи период коjи jе иза нас, у Италиjи коjа jе чак осамдесет одсто становништва стариjег од осамнаест година вакцинисала наjмање jедном дозом, унијеле су велики немир међу људе.

У Италиjи jе чак 130.000 људи умрло од последица корона вируса од почетка пандемиjе.

Курир.рс/Слободна Далмациjа

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:32