Незапамћена олуја у Европи / - принтскрин Јутјуб
19/02/2022 u 13:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Олуја опустошила Европу: Деветоро мртвих, удари вјетра до 196 км на сат

Олуја је у Великој Британији названа Јунис, у Њемачкој Зејнеп, а у Данској Нора

Након што је протутњала кроз Велику Британију и Ирску, олуја Јунис је наставила да изазива хаос у сјеверној Европи. То је други удар невремена у три дана. Неколико земаља је издало упозорења о јаком вјетру који се приближава. За три дана у невремену у Европи погинуло је девет особа.

image

Незапамћена олуја у Европи

- принтскрин Јутјуб

Олуја је у Великој Британији названа Јунис, у Њемачкој Зејнеп, а у Данској Нора. Ево које су европске земље погођене невременом, преноси Скај њуз.

Холандија

Три особе су погинуле у паду дрвећа у Амстердаму и околини, саопштили су ватрогасци.

Четврта особа је преминула у сјеверној провинцији Гронинген након што је аутомобилом ударила у оборено стабло. Људима је речено да остану у својим кућама након што је холандски метеоролошки институт издао своје највише упозорење - црвени аларм - за приобалне регионе, а наранџасти аларм за већи дио остатка земље.

image

Незапамћена олуја у Европи

- принтскрин Јутјуб

Возови су заустављени у петак послије подне, а десетине летова је отказано на амстердамрском аеродрому Шипхол. Вјетар је покидао дио крова фудбалског стадиона у Хагу, али није било извјештаја о повријеђенима.

Белгија

Један 79-годишњи Британац је погинуо када га је јак налет вјетра одгурнуо са чамца у канал. Снажан вјетар је довео до удара крана на кров болнице у граду Турне, док су удари вјетра достизали брзину од 128 километара на сат.

Један комад дизалице прошао је кроз плафон, а други је пао на земљу. Није било извјештаја о смртним случајевима, али локални медији извјештавају о повријеђенима.

image

Незапамћена олуја у Европи

- принтскрин Јутјуб

Тинејџера у граду Менену у близини француске границе ударила је грана која је пала док је он трчао. Он је превезен у болницу и у критичном је стању.

На аеродрому Завентем у Брислу, гдје је ветар оштетио дјелове крова, отказно је много летова.

Неке аутобуске и жељезничке услуге су обустављене, а отказана је и фудбалска утакмица због оштећења стадиона.

Ирска

У Ко Вексфорду, радник локалне управе у 50-им годинама, настрадао је када је пало дрво. Хиљаде кућа и предузећа је остало без струје до петка увече, углавном на југозападу земље.

image

Незапамћена олуја у Европи

- принтскрин Јутјуб

Најтеже је погођен Рош Поинт у Корку, са ударима вјетра до 136 километара сат.

Њемачка

За њемачку обалу Сјеверног мора у петак је издато упозорење од поплава, а највећи жељезнички оператер у земљи је отказао све услуге на сјеверу.

Њемачка метеоролошка служба издала је упозорење за олују трећег нивоа за цијелу земљу и упозорење четвртог нивоа - за обалу Сјеверног мора гдје се очекује да ће удари вјетра достићи брзину од 168 километара на сат.

Медији преносе да је су људи били угрожени због дрвећа које је падало.

Данска

Забрањено је лаким возилима да прелазе мост и тунел Сторебелт. Данска метеоролошка служба је олују назвала Нора, издавши упозорења о тешким временским приликама до раних сати у суботу.

Могући су и високи водостаји и оркански вјетрови, рекли су метеоролози, али наводе да ће олуја попустити током викенда.

Велика Британија

Више од 200.000 британских домаћинстава ни јутрос није добило струју, након што је олуја Јунис јуче избацила више од милион домаћинстава са електродистибутивне мреже, саопштено је из британске електродистрибуције.

image

Незапамћена олуја у Европи

- принтскрин Јутјуб

Британска метеоролошка служба саопштила је да је на острву Вајт, када је олуја Јунис захватила југ земље, забиљежен налет вјетра од 196 километара на сат, за који се сматра да је најјачи икада у Енглеској, преноси Танјуг.

Олуја је изазвала саобраћајни колапс у Британији, затворена је лука Довер на Ламаншу, мостови који повезују Енглеску и Велс, а заустављена је већина возова ка Лондону и отказан велики број летова, преноси АП.

Више од 100.000 људи остало је без струје пошто је јак вјетар рушио дрвеће које је прекинуло електричне водове.

Снажан вјетар кидао је кровне панеле и плоче са лондонске арене О2, а надлежни су упозорили да дјелови који лете около представљају опасност по безбједност људи, пренио је Ројтерс.

image

Незапамћена олуја у Европи

- принтскрин Јутјуб

Најмање три особе су погинуле у Британији - мушкарац у јужној Енглеској који је страдао када је аутомобилом ударио у дрво, други човјек чије су вјетробранско стакло на возилу погодили дјелови рушевина у сјеверозападној Енглеској, и жена у 30-им годинама која је погинула у Лондону када је дрво пало на ауто, саопштила је полиција, наводи АП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:21