/ - Dablin
24/11/2023 u 08:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Protesti u Dablinu, napadnuta policija, zapaljena vozila

Pojedini učesnici protesta sukobili su se sa policijom, a navodno je povrijeđeno nekoliko policajaca. Neki su policajce gađali i flašama

Nekoliko policajaca napadnuto je tokom nasilnih protesta koji su izbili u Dablinu nakon napada nožem kod jedne škole, u kojem je povrijeđeno troje djece.

Tokom protesta, okupljeni su uzvikivali antiimigrantske slogane, navodi Gardijan, dok irski RTE javlja da su zapaljeni policijski automobil i tramvaj.

Dvospratni autobus izgorio je do temelja, a prozori su razbijeni na obližnjem hotelu Holidej In i restoranu brze hrane Mekdonalds. Opljačkana je i radnja Futlokera, dodaje Rojters.

Pojedini učesnici protesta sukobili su se sa policijom, a navodno je povrijeđeno nekoliko policajaca. Neki su policajce gađali i flašama.

Nakon što su izbili sukobi između policije za obuzdavanje nereda i antiimigrantski nastrojenih demonstranata, obustavljen je javni prevoz, a ljudima je savjetovano da ne idu do obližnjeg porodilišta osim ako je to apsolutno neophodno.

Turisti u centru Dablina kažu da im je rečeno da se evakuišu iz hotela.

"To su sramne scene. Imamo huligansku frakciju, vođenu krajnje desničarskom ideologijom koja učestvuje u ozbiljnom nasilju", rekao je novinarima policijski komesar Dru Haris nakon što je raspoređeno 400 policajaca kako bi uspostavili javni red.

Policija je, posle današnjeg napada kod škole, privela osumnjičenog muškarca, koji za sada nije identifikovan, ali antiimigrantske grupe koje su se okupile kod mjesta napada na trgu Parnel u Dablinu tvrde da je riječ o strancu.

U dijelovima Dablina obustavljen je autobuski i tramvajski saobraćaj, a vlasti su pozvale na smirivanje situacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 11:23