Демонстрацију у Грчкој поводом Празника рада / - РИА Новости
01/05/2022 u 13:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО/ВИДЕО) Првомајске демонстрације и штрајкови у Грчкој

Једина исправна страна историје је пут класне борбе, он покреће точак историје напред док се радничка класа потпуно не еманципује, док се не укине експлоатација човјека од стране човјека, рекао је генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Грчке

У Атини и другим градовима Грчке данас су одржане демонстрације и штрајкови поводом Међународног дана рада.

Свакодневни штрајк спроводе морнари и запослени у трајектној служби – главном превозу између острва Грчке и копна, као и радници метроа и трамваја. Аутобуси и тролејбуси саобраћају на линијама од 9 до 21 сат.

image

Демонстрацију у Грчкој поводом Празника рада

- РИА Новости

У Атини су одржана три скупа.

Комунистички синдикат "Генерални борбени фронт" (ПАМЕ) окупио је митинг на централном престоничком тргу - Синтагми - код зграде парламента.

"Једина исправна страна историје је пут класне борбе, он покреће точак историје напред док се радничка класа потпуно не еманципује, док се не укине експлоатација човјека од стране човјека", рекао је генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Грчке (ККЕ) Димитрис Кутсомбас на митингу.

image

Демонстрацију у Грчкој поводом Празника рада

- РИА Новости

Тако је одговорио на изјаве грчког премијера Киријакоса Мицотакиса да је влада „на правој страни историје у ситуацији са Украјином“.

Демонстрација је завршена наступом Интернационале.

Одвојени скуп одржан је неколико стотина метара даље на тргу Клафтмонас од стране синдиката јавног сектора АДЕДИ и грчког синдиката приватног сектора, Грчке Опште конфедерације рада (ГСЕЕ). Скупу су присуствовали и представници организација миграната и избјеглица, укључујући оне из Бангладеша и Палестине.

У близини Атинског универзитета одржан је мањи митинг ванпарламентарних љевичарских партија и организација.

Демонстрације су одржане и у другим градовима Грчке – Солуну, Патрасу, Ираклиону.

Сви су имали исте захтеве - да се промени економска политика владе, да се радницима обезбиједи право на достојне зараде и социјалну заштиту, укидање свих антирадних закона који води ка укидању колективних и индивидуалних права радника, а такође и да престане да троши новац на оружје. На скуповима су се чуле пароле против учешћа Грчке у догађајима у Украјини. Синдикати траже веће плате и борбу против високих цијена.

Премијер Мицотакис је на друштвеним мрежама написао да влада дочекује празник рада са значајном мјером за раднике - повећањем минималне зараде за 50 еура мјесечно од 1. маја, што ће сваке године давати додатне зараде, и повећањем накнада за незапослене од 1. маја. 31 еуро мјесечно.

„Ми поштујемо свијет рада не слоганима, већ акцијама!“ – рекао је премијер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:39