Kokain / - N1/ILLUSTRATION
14/06/2024 u 18:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Širom Njemačke zaplijenjeno 35 tona kokaina, vrijednost droge skoro dvije milijarde eura

Desetine tona kokaina vrijednog skoro dvije milijarde eura zaplijenjeno je širom Njemačke u opsežnoj akciji Evropola i savezne policije.

Uhapšeno je sedam osoba u, kako se navodi, najvećem udaru na trgovinu kokainom u Njemačkoj, u danu kada u zemlji počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Racije su dio šire operacije Evropola u cilju razbijanja kartela koji je krijumčario drogu iz Južne Amerike u više evropskih država.

Njemačka policija je zaplijenila rekordnih 35 tona kokaina, vrijednog skoro dvije milijarde evra, i uhapsila sedam osoba u koordinisanoj raciji u sedam saveznih država.

Operacija kodnog imena “Pleksus“ izvršena je u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Bavarskoj (u Minhenu), Berlinu, Brandenburgu, Hamburgu, Hesenu i Donjoj Sasksoniji.

(VIDEO/FOTO) EUROPOL: Finalno hapšenje u Španiji, propao kokainski kartel

Državno tužilaštvo u Diseldorfu navodi da je operaciju sproveo tim carinskih i policijskih istražitelja za narkotike iz Štutgarda, Sjeverne Rajne-Vestfalije i Karlsruea.

Evropol, koji je učestvovao u akciji, tvrdi da je uspješno razbijen čitav evropski kartel.

Njemačke vlasti ukazuju da racija predstavlja najveći udar na trgovinu kokainom u zemlji, kao i da će detanje čitave operacije iznijeti na konferenciji za medije početkom sledeće nedjelje.

Akcija je uslijedila dan nakon što je Evropol širom Evrope pokrenuo niz racija sa ciljem da se obori kartel sa sjedištem u Hagu koji ima, kako se navodi, monopol nad trgovinom narkotika na Starom kontinentu.

U četvrtak su u nakon trogodišnje istrage u Španiji uhapšene četiri osobe koje su rukovodile krakom kartela.

U prikupljanju informacija učestvovala je i Kancelarija za borbu protiv droga Vlade Srbije, kao i službe iz Belgije, Brazila, Hrvatske, Njemačke, Italije i Turske.

Kraci evropskog kartela – Južna Amerika, Kanarska ostrva, Hag…

Špansko krilo evropskog kartela krijumčario je kokain iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora i drogu distribuirao dalje u Evropu.

Vođe kartela, stacionirane u Turskoj i Dubaiju, koordinirale su dostavljanje kokaina iz Južne Amerike koji je prolazio brodovima kroz logističke centru u Zapadnoj Africi i Kanarska ostrva.

Iz španskih centara za distribuciju droga je dalje transportovana širom zemlje i Evrope – u Belgiju, Hrvatsku, Njemačku i Italiju.

Brazilske vlasti su u martu 2024. godine sprovele poslednju fazu istrage o pranju novca koji je zarađen prodajom kokaina, a tada je otkriveno skoro 500 bankovnih računa kroz koje je u prethodnim godinama prošao 371 milion eura.

U opsežnoj istrazi je do sada uhapšeno više od 40 osoba, zaplijenjeno je osam tona kokaina i 65,5 miliona eura.

Španska policija je saopštila da je novac zaplijenjen u Španiji, Brazilu i Srbiji, gdje je na računima blokirano više od 50 miliona eura.

-Imali su kapacitet da transportuju tone i tone kokaina šiorm svijeta- naveli su u španskoj policiji, prenosi rts.rs.

Njemačka: Zaplijenjen kokain vrijedan milijardu eura

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jul 2024 10:53