/ FOTO ILUSTRACIJA- SHUTTERSTOCK
19/01/2023 u 22:35 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojnu pomoć Ukrajini obećalo 11 zemalja NATO-a

Odluka dolazi pred ključni sastanak o oružju za Kijev, koji će biti održan sjutra u Njemačkoj

Grupa od 11 zemalja NATO-a, uključujući Veliku Britaniju i Poljsku, obećala je novu vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije. Odluka dolazi pred ključni sastanak o oružju za Kijev, koji će biti održan sjutra u Njemačkoj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Zapad mora ostati ujedinjen i nastaviti da podržava Ukrajinu vojnom pomoći- rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur na konferenciji za novinare u Estoniji.

Kako je kazao, ono što Ukrajini najviše treba je teško naoružanje.

- Najteže bitke tek predstoje- naveo je Pevkur.

Zvaničnici su obećali projektile, protivvazdušne obrambene sisteme Stinger, protivvazdušne topove, mitraljeze, obuku, kao i drugu opremu i usluge.

Britanski ministar odbrane Ben Volas kazao je da će Velika Britanija, koja je već najavila planove o slanju tenkova Ukrajini, takođe poslati 600 projektila Brimstone.

Navodi se da je Poljska poslala protivavionske topove S-60 sa 70 hiljada metaka streljiva i da je spremna da donira tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2.

Očekuje se da će se o isporuci tenkova Leopard diskutovati sjutra na susretu u njemačkoj vazdušnoj bazi Ramstein. Danska vlada objavila je da će Ukrajini donirati 19 topničkih sistema haubica francuske proizvodnje Caesar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 00:47