/ - ФОТО: ПГ биро
13/12/2021 u 12:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуковић: Подгорица међу градовима брзог одговора на АИДС епидемију

Представници Главног града су учешће узели на панелу „Добре праксе градова у одговору на ХИВ и ковид -19 епидемиjу“

Градоначелник др Иван Вуковић учествовао jе на Здравственом форуму одрживости здравствених услуга у региону Jугоисточне Европе и Централне Азиjе коjи се у петак одржао у Истанбулу.

Форум jе окупио више од 150 експерата из 21 државе у областима превенциjе ХИВ/АИДС-а, као и градоначелнике и представнике неколико градова коjи су се потписивањем Париске декларациjе придружили Градовима брзог одговора на ХИВ/АИДС епидемиjу.  

Главни град Подгорица се потписивањем Париске декларациjе, у децембру 2019. године, придружио градовима брзог одговора и тиме се обавезао да ће доприниjети окончању АИДС епидемиjе до 2030. године кроз унапрjеђење локалног одговора.

Представници Главног града су учешће узели на панелу „Добре праксе градова у одговору на ХИВ и ковид -19 епидемиjу“ гдjе jе градоначелник Вуковић представио реализоване активности као и новоуспостављени сервис за грађане и грађанке - „Кућа здравља“.

У свом излагању нагласио је важност улоге коjу локалне заjеднице и градови имаjу у окончању АИДС епидемиjе, а нарочито имаjући у виду да се наjвећи броj ХИВ случаjева у Црноj Гори региструjе у Подгорици – 44%. Такође, указао jе на важност борбе против стигме и дискриминациjе особа коjе су погођене ХИВ-ом у Црноj Гори и нагласио да jе улога свих градова у подизању свиjести о овом питању веома значаjна.  

Главни град jе на Форуму такође представљао Иван Терзић, секретар Секретариjата за социjално старање Главног града.  

Форум jе организован у оквиру #СОС проjекта коjи реализуjе Алиjанса за jавно здравље из Украjине уз подршку Глобалног фонда за борбу против ХИВ/АИДС-с, туберкулозе и малариjе. СОС проjекат у Црноj Гори реализуjе НВО ЦАЗАС у сарадњи са НВО Jувентас, Квир Монтенегро, Црногорска фондациjа за ХИВ, СОС телефон за жене и дjецу жртве насиља и Заштита.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 23:00