/ - FOTO: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
23/03/2023 u 18:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za obnovu i oporavak u Ukrajini potrebne 383 milijarde eura

Navedeni iznos je 2,6 puta veći od procijenjenog bruto domaćeg proizvoda Ukrajine u 2022. godini, objavila je Evropska komisija

Troškovi potrebni za obnovu i oporavak u Ukrajini, koja je meta ruske invazije, porasli su na 411 milijardi dolara (383 milijarde eura), procijenili su ukrajinska vlada, Svjetska banka, Evropska komisija i Ujedinjene nacije.

Prema novoj procjeni, koja obuhvata period od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. do njene prve godišnjice, sredstva za rekonstrukciju i oporavak biće potrebna tokom 10 godina, i moraće da budu obezbjeđivana i iz javnih i iz privatnih fondova.

Navedeni iznos je 2,6 puta veći od procijenjenog bruto domaćeg proizvoda Ukrajine u 2022. godini, objavila je Evropska komisija.

Druga Brza procjena štete i potreba pruža sveobuhvatnu ocjenu ratnih posledica u 20 različitih sektora, precizira direktnu fizičku štetu na infrastrukturi i zgradama i opisuje uticaj na živote ljudi.

Procijenjeno je da će Ukrajini ove godine biti potrebno 14 milijardi dolara za prioritetna ulaganja u rekonstrukciju i oporavak.

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj rekao je da je izrada druge Brze procjene štete i potreba „važan element u ukrajinskoj strategiji obnove“.

„Zahvalni smo Svjetskoj banci na temeljnoj analizi, koja će postati važan alat za nas i naše partnere u sprovođenju projekata za oporavak, koji je već počeo“, kazao je Šmigalj.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je da će Brza procjena štete i potreba „pomoći donatorima da usmjere sredstva u prioritetne sektore na terenu“.

„Važno je da se obezbijedi brz oporavak i osnovne usluge za stanovništvo, prije svega u oblasti energetike, obrazovanja, zdravstvene infrastrukture i stanovanja. EU će nastaviti da podržava Ukrajinu, sada zemlju kandidata za članstvo, sa svim alatima i instrumentima koji su joj na raspolaganju“, naveo je Varhelji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 03:22