Plastika utiče na klimatsje promjene / - SHUTTERSTOCK
10/01/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zabrana za plastične tanjire, poslužavnike i pribor za jelo u Engleskoj

Brojke sugerišu da svake godine Engleska koristi oko 1,1 milijarde tanjira za jednokratnu upotrebu i 4,25 milijardi komada takvog pribora za jelo, od kojih se samo 10 odsto reciklira nakon upotrebe

Predmeti za jednokratnu upotrebu, kao što su plastični pribor za jelo, tanjiri i poslužavnici, biće zabranjeni u Engleskoj u pokušaju da se smanji zagađenje, piše "Gardijan".

Brojke sugerišu da svake godine Engleska koristi oko 1,1 milijarde tanjira za jednokratnu upotrebu i 4,25 milijardi komada takvog pribora za jelo, od kojih se samo 10 odsto reciklira nakon upotrebe.

Prema istraživanju, plastični predmeti koji se odnose na hranu i piće za ponijeti, uključujući posude za hranu i pribor za jelo, čine najveći udio otpada u svjetskim okeanima.

Ministar za zaštitu životne sredine Tereza Kofi objavila je da će zabraniti pakete plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu.

Odluka je uslijedila nakon konsultacija po tom pitanju u okviru Odjeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja koje su trajale od novembra 2021. do februara 2022. godine.

-Plastičnoj viljuški potrebno je 200 godina da se razgradi, odnosno dva vijeka na deponijama ili zagađujući naše okeane- rekla je Kofijeva.

Ona je rekla da je vrijeme da se ovaj problem počne rešavati direktno.

-Ova zabrana imaće ogroman uticaj na zaustavljanje zagađenja milijardama komada plastike i pomoći će da se zaštiti prirodna sredina za buduće generacije- dodala je ona.

Britanci bacaju oko 100 milijardi komada plastične ambalaže godišnje.

Slične zabrane već su uvedene u Škotskoj i Velsu, dok je britanska Vlada zabranila plastične slamke, kašičice za kafu i štapiće za uši za jednokratnu upotrebu u Engleskoj 2020. godine.

Međutim, čini se da novi potez nije sveobuhvatan. Kako prenosi „Dejli mejl“, zabrana će obuhvatiti plastične tanjire, činije i poslužavnike koji se koriste za hranu i piće u restoranima, kafićima ili za ponijeti, ali ne i u sredinama kao što su supermarketi i prodavnice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:53