/ ILUSTRACIJA - PHOTO BY THIAGO TERLESKI ON UNSPLASH
04/01/2023 u 05:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zabrinutost zbog temperatura: Veliki dio Alpa bez snijega

U centralnim evropskim planinama može se vidjeti trava koja prekriva padine širom regiona, a situacija izaziva glavobolje operaterima ski staza i ljubiteljima skijanja i snijeg

Nedostatak snježnih padavina i neuobičajeno toplo vrijeme doveli su do toga da veliki dio Alpa ne izgleda dobro za ovo doba godine.

U centralnim evropskim planinama može se vidjeti trava koja prekriva padine širom regiona, a situacija izaziva glavobolje operaterima ski staza i ljubiteljima skijanja i snijega, prenose Nezavisne.

Trava, kamenje i zemlja bili su vidljivi u nekim evropskim skijaškim centrima, poput Insbruka u Austriji, Vilar-sur-Olona i Kran-Montane u Švajcarskoj, i Lengrisa u Njemačkoj i daleko šire.

Nedostatak snijega oživio je zabrinutost zbog temperaturnih preokreta koji su povezani sa klimatskim promjenama, navodi AP.

Vremenska prognoza pokazala je da su u Poljskoj posljednjih dana zabilježeni dnevni maksimumi sa temperaturom od 10 stepeni Celzijusovih i više, što predstavlja veliku suprotnost hladnom vremenu i mećavama u dijelovima Sjedinjenih Američkih Država krajem prošle godine.

Švajcarski metereološki zavod MeteoSvis ukazao je na neke od najtoplijih temperatura ikada zabilježenih za ovo doba godine.

Meteorološka stanica u gradu Delemonu već je dostigla rekordnu prosječnu dnevnu temperaturu od 18,1 stepeni Celzijusovih prvog dana u godini.

Drugi gradovi i mjesta su slijedili taj primjer sa rekordima.

Nedostatak snega posebno je frustrirajući oko švajcarskog Adelbodena, koji će u subotu biti domaćin Svjetskog kupa u skijanju, i generalno privlači 25.000 navijača za jedan dan trke.

Početak 2023. godine zapravo predstavlja samo nastavak tamo gde su mnoge zemlje stale, jer je prošla godina bila najtoplija zabilježena i u Švajcarskoj i Francuskoj.

U susjednoj Francuskoj, nacionalni meteorološki zavod Meteo Frans saopštio je da je 2022. godina završena nekim od najtoplijih vremena koje je zemlja ikada iskusila u ovo doba godine.

Meteo Frans navodi da su u južnim Alpima i na sjevernim Alpima, na padinama iznad 2.200 metara, padale skoro normalne snježne padavine.

Ali snega primjetno nedostaje na nižim nadmorskim visinama u severnim Alpima i širom Pirineja, dodaje Meteo Frans.

I u Njemačkoj su takođe zabilježene neuobičajeno proljećne temperature, čak 16 stepeni Celzijusovih, a vjeruje se da je doček Nove godine bio najtopliji od kada postoje pouzdani zapisi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:10