Марија Захарова / - (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)
27/01/2023 u 15:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova poručila novoj ambasadorki SAD: Prestanite da pjevate istu pjesmu

Prema njenim riječima, smatralo bi se napretkom ako se bilateralni odnosi ne bi pogoršali, „ali u to je teško vjerovati“

Moskva razumije da nova ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi sada praktično nema slobodu manevara, ali se nada da će ona uzeti u obzir greške jednog od njenih prethodnika Majkla Mekfola i da se neće mešati u unutrašnje poslove Rusije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- S obzirom na vrišteću rusofobiju u političkoj eliti SAD, nova američka ambasadorka praktično nema slobodu manevara. Nadamo se da će nova ambasadorka uzeti u obzir greške jednog od svojih prethodnika, sada već priznatog rusofoba Mekfola. Miješanje u naše unutrašnje poslove pod plaštom rada sa civilnim društvom munjevito je pretvorilo tu osobu u otpadnika. Ne bih savjetovala novoj ambasadorki da ide ovim pogrešnim putem - poručila je Zaharova.

Kako je dodala, ruska strana bi mogla da posavjetuje Trejsijevoj da „prestane da pjeva istu pjesmu i da ne ponavlja iste greške – da se ne prepusti mesijanstvu i mentorskim manirima koji su sada neumjesni“.

- Što se tiče mogućnosti poboljšanja rusko-američkih odnosa u svjetlu hibridnog rata koji nam je Vašington faktički objavio, mi, naravno, sada ne razgovaramo u tim okvirima. O kakvom mogućem poboljšanju može biti govora ako oni donose odluku o isporuci teškog naoružanja iz kojeg će ubijati naše građane - kazala je ona.

Prema njenim riječima, smatralo bi se napretkom ako se bilateralni odnosi ne bi pogoršali, „ali u to je teško vjerovati“.

Ranije je saopšteno da je nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji Lin Trejsi stigla u Moskvu.

Američki Senat je krajem decembra odobrio imenovanje Trejsi za ambasadora u Rusiji. Ona je prva žena u istoriji na toj dužnosti u Rusiji. Govori ruski jezik i već je imala priliku da živi i radi u Moskvi – od 2014. do 2017. godine obavljala je funkciju zamjenika ambasadora.

(Sputnjik)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:33