/ ИЛУСТРАЦИЈА ФОТО: FRONTEX TVITER
17/12/2021 u 20:05 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Западани Балкан: Током новембра 7.300 илегалних прелазака

Миграцијска ситуација током 11. мјесецa показала je највећи број откривених случајева од 2015.

Број илегалних прелазака границе на вањским границама ЕУ, у првих једанаест мјесеци ове године, порастао је на 184.180, што је повећање од 60 одсто у односу на претходну годину. То је такође 45 посто више него 2019. године.  Црна Гора и земље западног Балкана једно су од врло битних и честих одредишта за мигранте, али и рута која је један корак ближе остварењу њиховог циља.

image
FOTO FRONTEX

- У новембру је било око 22.450 откривених илегалних прелазака границе на главним миграционим рутама у Европску унију, што је скоро у складу са 2020. и 35 одсто више него прије двије године. Иако је ситуација на источној граници почела да се смирује у новембру, и даље је напета- наводе из Европске агенциjе за граничну и обалску стражу.

image
ИЛУСТРАЦИЈА ФОТО: FRONTEX TVITER

Што се тиче Западног Балкана, ове године је откривено око 55.310 илегалних прелазака границе у ЕУ преко западнобалканске руте. Бројка је већа за 138 одсто у односу на исти период 2021. године и 387 одсто у односу на 2019. годину (11.362).

- Поводом ситуације у новембру, на овој рути је откривено око 7.300 илегалних прелазака миграната, 128 одсто више него у новембру 2020. То је такође 194 одсто више него у новембру 2019. године (2.481). Већина миграната на овој рути дошла је из Сирије, Авганистана и Марока- појасили су из ФРОНТЕКСА.

Миграцијска ситуација током 11. мјесеца показала je највећи број откривених случајева од 2015.

image
FOTO FRONTEX
Границе биле затворе због вируса

Земље широм свијета биле су затвориле вањске границе у настојању да контролишу и зауставе ширење вируса корона. У тим околностима, како су раније указали из Еуропола, криминалци проналазе нове начине злоупотребе илегалних миграната који желе да уђу у европске земље или да путују по Европи, као и жртава у радним или сексуалним искоришћавањима.

Европски центар за кријумчарење миграната објавио је 2019. четврти годишњи извјештај, у којем се наводи да очекују сталну потражњу организоване службе кријумчарења миграната у земљама западног Балкана због појачане граничне контроле, мјере која ће вјероватно бити споро уклоњена.

У првих пет мjесеци ове године на граници ЕУ са земљама западног Балкана откривено је више од 14.700 миграната, двоструко више у односу на исти период 2020. године. На то је велики утицај имао попуштање мјера и отварање граница након побољшања ситуације са вирусом корона. Према подацима Европске агенциjе за граничну и обалску стражу процјењено је да је до сада пријављено 2.900 илегалних прелазака границе на рути западног Балкана у мају, двоструко више него прије годину дана.

image
ИЛУСТРАЦИЈА ФОТО: FRONTEX TVITER

- Мали чамци се све више користе за прелазак ријечних граница. Мигранти се, такође, кријумчаре скривени у теретним возилима и теретним возовима, који и даље прелазе границе– саопштили су раније из Еуропола.

Малољетници без пратње су веома рањива група и суочиће се са разним ризицима, укључујући насиље, злоупотребу и експлоатацију дуж рута миграције према Европи и унутар Европе. Еуропол је био свједок повећања пријављених активности кријумчарења миграната, углавном у региону Западног Балкана. Прикривено кријумчарење илегалних миграната у возилима најчешћа је пракса за омогућавање илегалне имиграције на Западни Балкан и у сусједне земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:41