/ фото: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ
10/09/2021 u 12:37 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Западна и централна Европа: Око 4,4 милиона људи користи кокаин

Скоро 40 одсто криминалних група активних у Европи укључено је у трговину дрогом, међу којима су и "кавачки" и "шкаљарски" клан

Канцеларија Уједињених нација за дроге и криминал саопштила је да, на основу урађене процјене, само у западној и централној Европи око 4,4 милиона људи користило је кокаин у посљедњих годину дана, што га чини другом најпопуларнијом дрогом у региону након канабиса.

- Са добро дефинисаним локацијама производње у Јужној Америци и великим потрошачким тржиштима у Америци и Европи, тржиште кокаина и глобални путеви трговине представљају праву транснационалну пријетњу- наводе из Канцеларије.

Скоро 40 одсто криминалних група активних у Европи укључено је у трговину дрогом, а трговина кокаином генерише више милијарди еура профита од криминала. Управо због трговине кокаином настао је рат који траје више од пет година између которског "шкаљарског" и "кавачког" клана. У том рату убијено је више од 50 особа, међу којима су страдале и невине особе, односно оне које нису биле мета криминалног сукоба.

image
фото: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ

Крвави обрачун Которана проширио се на земље региона, а затим су убиства ових зараћених група почела да се дешавају и у европским земљама. Неколико црногорских држављана  ухапшено је у склопу међунаордних акција против шверца кокаина, а неки су и осуђени пред иностраним правосудним органима.

Недавно је у полицијској акцији црногорска полиција заплијенила рекордну тону и 400 килограма кокаина на подручју Подгорице.

Из UNDOC истичу да  боље разумијевање изазова са којима се суочавамо помоћи ће им да се ефикасније супротставе насилној пријетњи коју мреже за трговину кокаином представљају за друштвене заједнице. 

image
фото: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ

Насилнији, разноврснији и конкурентнији, то су  главне карактеристике трговине кокаином у Европи. Нови извјештај Cocaine Insights, који су  објавили Еуропол и UNODC, оцртава нову динамику тржишта кокаина, која представља јасну пријетњу европској и глобалној сигурности. Према овом извјештају балканска мафија је на "водећем мејсту" у растурању кокаина. Како је од раније познато, истакнути криминални кланови који се баве овим илегалним послом су посебно шкаљарски и кавачки клан из Црне Горе.

Извјештај је покренут у оквиру програма рада CRIMЈUST - Јачање кривичноправне сарадње дуж путева кријумчарења дрога у оквиру Глобалног програма за илегалне токове Европске уније.

image
фото: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ

- Фрагментација криминалног окружења у земљама извора створила је нове могућности за европске криминалне мреже да добију директну везу кокаином, искључујући посреднике. Ово ново такмичење на тржишту довело је до повећане понуде кокаина, а посљедично и до више насиља, тренд који се развио у Еурополовој Процјени опасности од организираног криминала 2021. Раније доминантни монополи у велепродаји кокаина на европска тржишта оспоравани су новим мреже трговине људима. Криминалне мреже западног Балкана, на примјер, успоставиле су директне контакте с произвођачима и осигурале истакнуто мјесто у велепродаји кокаина- наводи се у извјештају.

Извјештај наглашава важност интервенције на извору јер ово тржиште увелике покреће ланац  Јачањем сарадње и даљим повећањем размјене информација између органа за провођење закона побољшат ће се ефикасност истрага и откривање пошиљки.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:50