/ - фото: HTTPS://TWITTER.COM/FRONTEX
20/06/2022 u 13:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Западнобалканска рута: До маја 40.675 илегалних прелазака миграната

Према последњим подацима Фронтекса, више од 5,5 милиона украјинских држављана ушло је у ЕУ из Украјине и Молдавије од почетка инвазије у фебруару

У периоду од јануара до маја, на спољним границама Европске уније откривено је 86.420 нерегуларних улазака, према прелиминарним прорачунима. То је 82 одсто више него у истом периоду прошле године.

Фронтекс је у мају регистровао око 23.500 нерегуларних прелазака, што је 75 одсто више у односу на исти мјесец прошле године.

- Људи који бјеже из Украјине и улазе у ЕУ преко граничних прелаза не спадају у број откривених илегалних улазака. Према последњим подацима Фронтекса, више од 5,5 милиона украјинских држављана ушло је у ЕУ из Украјине и Молдавије од почетка инвазије у фебруару- речено је из Фронтекса.

На западнобалканској рути било је 40.675 илегалних прелазака, или половина од укупног броја забиљежених на границама ЕУ. Ово је скоро три пута више него у истом периоду прошле године. Главне националности на овој рути биле су Сиријци и Авганистанци. Већина откривених људи била је на Западном Балкану већ неко вријеме прије него што је покушала да уђе у ЕУ.

У мају се број откривених ирегуларних миграната у региону више него удвостручио на 12.088.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:47