/ - FOTO: FRONTEX TWITTER
15/05/2023 u 14:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zapadnobalkanska ruta: Preko 22.500 ilegalnih prelazaka migranata

Kriminalne grupe za krijumčarenje sve više koriste improvizirane metalne čamce koji su na brzinu sastavljeni u roku od nekoliko sati nakon polaska

U prva četiri mjeseca ove godine broj otkrivenih neregularnih graničnih prelaza na vanjskim granicama EU dostigao je blizu 80.700, što je gotovo 30 odsto više nego prije godinu dana i najveći ukupan broj u periodu januar-april od 2016. godine, prema preliminarnim proračunima. 

Tokom perioda januar-april, zapadnobalkanska ruta, koja prolazi kroz zemlje uključujući Srbiju i Bosnu do zemalja članica EU, Mađarske i Hrvatske, bila je druga najaktivnija, sa preko 22.500 detekcija, što je 21 odsto manje nego godinu dana ranije.

- Broj neregularnih graničnih prelaza u Evropsku uniju preko središnjeg Mediterana u prva četiri mjeseca 2023. učetvorostručio se u odnosu na isti period godinu dana ranije, popevši se na najviši nivo otkako je Frontex počeo prikupljati podatke 2009., čak i kao unosi na svim drugim glavnim rute su smanjene u odnosu na prije godinu dana- navode iz fronteks-a.

Otkrivanja koja su prijavile nacionalne vlasti na ruti Centralnog Mediterana porasla su na skoro 42. 200 u periodu januar-april 2023.

Kriminalne grupe za krijumčarenje sve više koriste improvizirane metalne čamce koji su na brzinu sastavljeni u roku od nekoliko sati nakon polaska. Često ribarski brodovi vuku ove metalne čamce bliže italijanskom ostrvu Lampedusa, njihovom glavnom odredištu.

- Ova ruta činila je nešto više od polovine neregularnih prelazaka u EU do sada ove godine. Centralni Mediteran je doveo do svih 28 odsto porasta ukupnih detekcija do sada ove godine; ostatak od sedam najboljih ruta zabilježio je pad u rasponu od 7 odsto do 47 odsto. Grupe organiziranog kriminala iskorištavaju političku nestabilnost u nekim zemljama odlaska kako bi povećale broj migranata koje krijumčare preko granica EU- navode iz Fronteksa.

Kao odgovor, više od 2.400 stalnih oficira i osoblja Fronteksa sudjeluje u operacijama zaštite vanjskih granica EU, kao i podrška državama članicama i susjednim zemljama koje se suočavaju s različitim izazovima na vanjskim granicama EU.

Iako su Sirijci bili najčešće otkrivena nacionalnost do sada ove godine, sa 17 odsto ukupnog broja na svim migratornim rutama, njihov broj posljednjih mjeseci uglavnom opada u korist državljana iz subsaharskih zemalja. Broj stanovnika Bjelokosti porastao je osam puta, a pritvori građana Gvineje upeterostručeni. Otkrića afganistanskih državljana pala su za nešto više od polovine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:33