Vatikan, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
13/05/2024 u 10:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zaposleni u Vatikanu se žale na loše uslove za rad

Četrdeset devet zaposlenih u Vatikanskim muzejima poslalo je žalbu Vatikanskoj kancelariji za rad (Ulsa) u kojoj se žale na loše uslove za rad i bezbjednost na radnom mjestu, što bi moglo da dovede do izvođenja Svete stolice pred sud.

Žalba je prvi formalni korak u obaveznom procesu pomirenja koji nadgleda Vatikanska kancelarija za rad Ulsa, prenosi Gardijan.

Osoblje, uglavnom čuvari koji godinama rade u muzejima, tvrde da ih administracija pape Franje tretira kao "robu", navodi se u izvještaju u Korijere dela sera.

Zaposleni su, u peticiji koju su poslali vatikanskoj guberniji naveli su da pravila o radu "podrivaju dostojanstvo i zdravlje svakog radnika", uključujući prekovremene sate plaćene po nižim cijenama i nedovoljne odredbe o zdravlju i bezbjednosti.

Takođe, žale se i na prisiljavanje da vrate plate isplaćene tokom blokade za vrijeme pandemije koronavirusa, rekla je zastuplica zaposlenih Laura Sgro i dodala da u pravilniku nema odredbi koje se odnose na odsustvo u tim situacijama.

- Oni su toliko puta kroz pojedinačne peticije pokušavali da riješe ovu situaciju. Ovaj potez je prilično ekstreman. Posle višegodišnje rasprave, ovo je prva akcija. Sada imamo 49 ljudi, ali mislim da će se ovaj broj povećati u narednih nekoliko dana", rekla je ona.

Sgro je rekao i da su se zaposleni suočavali i sa disciplinskim mjerama ako su bili bolesni, a nisu bili kod kuće tokom posjeta vatikanskog ljekara, koje moraju da se obave u roku od 24 sata od početka bolovanja.

- To je ludo. Rizikuju da dobiju disciplinske mjere čak i ako izađu na sat vremena da vide svog doktora. Ovo nije ljubazno pismo, već formalno otvaranje postupka... Ako pomirenje prođe loše, idemo na sud - rekla je ona.

Vatikanski muzeji privukli su u toku prošle godine skoro sedam miliona posjetilaca, a čuvari i turistički vodiči dugo su izražavali zabrinutost zbog prenatrpanosti i bezbjednosnih uslova.

Zgrada sadrži nekoliko izlaza u slučaju nužde, ali postoje samo dva duža prolaza  od Sikstinske kapele.

Vatikanski muzeji, koji se sastoje od 54 galerije koje sadrže neprocjenjivu kolekciju, uključujući Mikelanđelovu Sikstinsku kapelu, jedan je od najposjećenijih muzeja na svijetu i u njima je zaposleno više od 700 ljudi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 09:31