Фото: Телеграм (Операция Z: Военкоры Русской Весны) Порушени Мариупољ / - Фото: Телеграм (Операция Z: Военкоры Русской Весны) Порушени Мариупољ
17/04/2022 u 11:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зашто је Мариупољ толико важан Русији?

Мариупољ је пружио жесток отпор, али је платио високу цијену. Град је био десеткован, углавном само рушевине

Послије разорних напада који трају већ шест недјеља, чини се да је Русија близу потпуног заузимања лучког града Мариупоља.

Али зашто је Мариупољ толико важан за планове Русије? ББЦ-јев дописник за безбједност Френк Гарднер наводи четири главна разлога у краткој анализи.

Обезбјеђивање коридора између Крима и Донбаса

Ако би заузела Мариупољ, Русија би имала потпуну контролу над више од 80% украјинске обале Црног мора. Ово би прекинуло украјинску поморску трговину и додатно је изоловало од остатка свијета.

Гушење украјинске економије

Мариупољ је највећа лука у Азовском мору и дом велике жељезаре и челичане. Такође је био кључни извозни центар украјинског челика, угља и кукуруза. Његов губитак био би велики ударац за оно што је остало од украјинске економије.

Прилика за пропаганду

У Мариупољу постоји јединица украјинске милиције под називом Бригада Азов, која укључује екстремисте крајње деснице, укључујући неонацисте. Иако они чине само дјелић украјинских борбених снага, ово је било корисно пропагандно оруђе за Москву. Ако Русија успе да ухвати довољно живих бораца Бригаде Азов, они би могли да буду приказани у медијима под руском контролом како би дискредитовали украјинску владу.

Велико подизање морала

Предсједник Владимир Путин види да украјинска обала Црног мора припада нечему што се зове "Нова Русија“ – руским земљама које потичу из царства из 18. вијека. Путин жели да оживи тај концепт, "спашавајући Русе од тираније прозападне власти у Кијеву“, како он то види. Мариупољ тренутно стоји на путу остварењу тог циља. Мариупољ је пружио жесток отпор, али је платио високу цијену. Град је био десеткован, углавном само рушевине. Ући ће у историју заједно са Грозним и Алепом, мјестима која је Русија гранатирала док се нису предали, претварајући их у рушевине. Порука осталим украјинским градовима је јасна: Ако одлучите да пружите отпор као што је то учинио Мариупољ, можете очекивати исту судбину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:16