Zatvoren gasovod u Groningenu / - HTTPS://WWW.DUTCHNEWS.NL/
02/10/2023 u 10:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zatvoreno najveće nalazište prirodnog gasa u Evropi

Dokazano je da proizvodnja gasa izaziva zemljotrese. Do sada je registrovano oko 1.600 zemljotresa, na desetine hiljada zgrada je ozbiljno oštećeno, pogođeno oko 100.000 ljudi

Podzemna gasna polja u blizini Groningena na sjeveru Holandije najveća su nalazišta ovog prirodnog energenta u Evropi. Prirodni gas se ovdje eksploatisao od šezdesetih godina prošlog vijeka: iz zemlje je ispumpano oko 2.300 milijardi kubnih metara. Procjenjuje se da 450 milijardi kubnih metara još uvijek ležiš pod zemljom i tamo bi trebalo i da ostane.

Dokazano je da proizvodnja gasa izaziva zemljotrese. Do sada je registrovano oko 1.600 zemljotresa, na desetine hiljada zgrada je ozbiljno oštećeno, pogođeno oko 100.000 ljudi. Bilo je ljutnje i očaja jer ni posle mnogo godina još uvijek nisu dobili odštetu, piše DW.

Parlamentarna istražna komisija donijela je ovog proljeća poražavajuću ocjenu: država i naftne kompanije Šel i Ekson Mobil decenijama su sistematski zanemarivali bezbjednost građana. Pored toga, pogođeni ljudi su zarobljeni u mrežu od birokratskih prepreka i zataškavanja.

Vlada i naftne kompanije priznale su greške. Vlada je u aprilu obećala oštećenim regionima 22 milijarde eura odštete. Samo od proizvodnje prirodnog gasa država je zaradila 360 milijardi eura, a Šel i EksonMobil oko 66 milijardi eura.

Ako ponovo jako zahladni...

Proizvodnja gasa je trebalo da bude potpuno obustavljena još 2022. Ali, s obzirom na globalnu energetsku krizu nakon ruskog agresorskog rata u Ukrajini, vlada je prošle jeseni donijela odluku da se eksploatiše dodatnih 2,8 milijardi kubnih metara gasa - što je minimalna količina neophodna za rad postojećih lokacija i infrastrukture.

Proizvodnja na polju Groningen zvanično je okončana u nedjelju 1. oktobra 2023. Međutim, 11 bušotina na lokaciji ostaje otvoreno još godinu dana - u slučaju "oštre zime". I ovi posljednji sistemi će takođe biti "trajno zatvoreni" do oktobra 2024.

A stručnjaci upozoravaju da bi, uprkos zatvaranju pogona za eksploataciju gasa zemljotresi u regionu mogli da se nastave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 11:48