/ илустрација -Лазар Ружић
29/09/2021 u 11:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Због горива паника на путевима Велике Британије

Пумпе на бензинским пумпама у Великој Британији су пресушиле у понедјељак, а продавци увели ограничења у продаји

Британци се посљедњих дана суочавају са узнемирујућом реалношћу чекања у дугим редовима на бензинским пумпама како би напунили резервоаре својих аутомобила, пренио је данас Радио слободна Европа писање свјетских медија, преноси ртцг.

Указује се да је снабдијевање горивом, које је у Великој Британији узимано здраво за готово, поремећено усљед недостатка возача цистерни, чему су допринијели пандемија корона вируса и иступање Велике Британија из чланства у Европској унији - Брегзит. Пумпе на бензинским пумпама у Великој Британији су пресушиле у понедјељак, а продавци увели ограничења у продаји пошто је мањак возача камиона напрегао ланце снабдијевања до тачке пуцања, указује Ројтерс.

Недостатак возача камиона послије Брегзита уз ублажавање пандемије корона вируса унио је, како наводи Ројтерс, хаос у британске ланце снабдијевања у свему и свачему, од хране до горива, изазвавши читав низ поремећаја и поскупљења уочи Божића. Возачи аутомобила су сатима стајали у редовима да напуне аутомобиле на бензинским пумпама које су и даље продавале гориво, иако често рационализовано.

Асоцијација продаваца бензина, које представља независне продавце горива, који чине 65 одсто од 8.380 британских пумпи, саопштило је да су њени чланови пријавили да је 50 до 90 одсто пумпи без горива у неким областима, премда снабдијевачи кажу да очекују да ће се ситуација ускоро вратити у нормалу. Панична куповина подигла је цијене горива на највиши ниво у посљедњих осам година, истиче Тајмс, додајући да су на пумпама забиљежени инциденти међу возачима.

Како се криза с горивом погоршала, на једном видеу који се проширио по друштвеним мрежама, забиљежен је бијесни возач како потеже нож на другог, у очигледној свађи око бензина. Цијене на пумпама нису биле толико високе од септембра 2013. године, при чему, подвлачи лондонски лист, стижу упозорења да би ситуација могла да се погорша за возаче јер трговци на мало преносе трошкове раста велепродајних цијена.

Раст цијене бензина ипак није спријечио хаотичне сцене на пумпама широм Велике Британије, пошто је криза ушла у четврти дан. Неки возачи су пратили цистерне с горивом по путевима, док су се други скривали по тоалетима чекајући да се пумпе поново отворе.

Други возачи пунили су боце воде бензином или спавали у својим возилима чекајући сатима у реду. Британски медицински радници и транспортне компаније упозорили су да криза с горивом пријети великим поремећајима у основним услугама и индустрији, тражећи приоритетан приступ бензину и дизелу послије паничне куповине горива, истиче Фајненшел тајмс.

Обим кризе у којој је већина од око 8.000 британских бензинских пумпи остало без горива, натјерао је владу да стави војску у приправност како би помогла у испорукама. Министри су рекли да ће возачи цистерни британске војске бити распоређени ако је потребно да ојачају ланце снабдијевања и осигурају да гориво стигне гдје је најпотребније.

Снабдијевање горивом које су Британци некада узимали здраво за готово прекинуто је, док су редови аутомобила закрчили улице близу бензинских пумпи, а нека предузећа која зависе од горива престала да раде, пише Њујорк тајмс . Прије него што су се чланови владе састали у понедјељак да размотре кризу, министар за животну средину Џорџ Јустис рекао је да би несташица горива могла бити ублажена ако би људи престали да допуњују своје резервоаре.

Критичари тврде да су ти коментари покушај да се британски грађани окриве за несташице које су барем дјелимично посљедица владине политике, попут ограничења имиграције из земаља ЕУ послије Брегзита, због којих је компанијама теже да запошљавају возаче из чланица Уније.

Криза с горивом, како пише Форин полиси, такође указује на једну од опасности читаве авантуре с Брегзитом – губитак европске радне снаге која је од кључног значаја за функционисање земље никада неће бити рецепт за стабилност, иако је била популарна међу бирачима који су тражили повратак контроле над британским границама и који су довели Џонсона на чело владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 06:50