Volodimir Zelenski / - FOTO: EPA/EFE
03/02/2023 u 19:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Cilj nam je početi pregovore sa EU ove godine

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da “ne postoje kruti rokovi, ali postoje ciljevi koje Ukrajina treba ostvariti”

Evropska unija (EU) obećala je snažnu podršku Ukrajini na Samitu u Kijevu, ali nije odredila “krute rokove” za pristupanje te zemlje bloku.

- Cilj nam je početi pregovore ove godine, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski, koji se nadao da će Unija ponuditi ubrzani put prema članstvu.

Upitana o dinamici ukrajinskog pristupanja na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da “ne postoje kruti rokovi, ali postoje ciljevi koje Ukrajina treba ostvariti”. No, pohvalila je trud Kijeva u reformama koje se ispunjavaju “precizno, kvalitetno i brzo”, opisujući te napore kao “fenomenalne” u vrijeme dok bjesni rat.

Na Samitu je bio i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel koji je rekao. “Budućnost Ukrajine je u Evropskoj uniji” i pozvao vladu da radi na jačanju vladavine prava. “Bićemo uz vas na svakom koraku na tom putu”, rekao je Michel.

U zajedničkoj izjavi spominje se ukrajinska odlučnost da što prije počne pristupne pregovore, ali se ne spominje konkretan datum.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:15