Володимир Зеленски / - Инстаграм
09/04/2022 u 10:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зеленски: Премијер једне чланице ЕУ ме питао да ли је Буча изрежирана, само Путин може завршити рат

- Више нисам у стању ни да плачем, повјерио се Зеленски новинару који га је питао како се осјећа након извјештаја о масакрима у Бучи и Краматорску

Само неколико сати након што је свијет обишла вијест о ракетирању жељезничког коридора у Краматорску, у којем је погинуло више од 50 људи, украјински предсједник Володимир Зеленски дао је велики интервју њемачком дневном листу Билд.

- Више нисам у стању ни да плачем, повјерио се Зеленски новинару који га је питао како се осјећа након извјештаја о масакрима у Бучи и Краматорску.

Раније током дана, посјетио је Бучу у друштву предсједнице Еуропске комисије Урсуле фон дер Лајен.

- Такав вам је наш ратни живот. Имали смо трагично јутро, а онда важан састанак. Али, немогуће се навикнути на толико жртава, рекао је Зеленски.

Мрзи ли Русију, желио је да зна Билдов репортер, а Зеленски је искрено одговорио: - Да, осјећам мржњу према Русији, према руским војницима. Када видим те призоре... Убијена дјеца, њихови лешеви без ногу и руку. Осјећам љутњу, то је грозно.

У таквим се ситуацијама увијек, каже, сјети и властите дјеце.

- Постоје важни тренуци попут стицања дипломе или вјенчања, а онда помислите на родитеље те убијене дјеце па схватите да они никада неће имати те тренутке са својим синовима и кћерима, емотиван је Зеленски кога у таквим ситуацијама обузима бијес.

Каже да не зна јесу ли Руси заиста радили пописе људи које су намјеравали убити у Бучи, о чему је извијестио Билд позивајући се на неке свједоке из тог кијевског предграђа.

- Али, видјели смо да су убијали цивиле... А за пописе сам чуо да постоје у већим градовима као што је Херсон. Али, што се тачно тамо догађа, не знамо. Многа су мјеста једноставно сравњена са замљом. Нема више ни кућа, ни људи, не знам што ћемо затећи тамо, изјавио је Зеленски.

Што је најгоре што је доживио у протеклих неколико дана?

- Водећи политичар из Европске уније хтио је да му дам доказ како ратни злочини у Бучи нису инсценирани! То је реторика каква обично долази из Кремља, повјерио се Зеленски Билдовом новинару, али није хтио именовати тог политичара. Ипак, на питање је ли ријеч о челнику владе неке државе чланице, одговорио је: - Да.

На питање је ли Њемачка главни кривац за отезање с увођењем оштријих санкција против Русије, Зеленски каже да је службени Берлин само један од одговорних.

- Да, неке државе, а Њемачка је једна од њих, противе се ембаргу на нафту и гас. Али, драго ми је да пети пакет санкција ЕУ укључује ембарго на угљен и дрва, рекао је и наставио с критикама на рачун Берлина.

- Њемачка нам није дала подршку у наоружању. Отворено је рекла да нећемо постати чланица НАТО-а. Али, морам бити искрен и рећи да се њемачка реторика промијенила. Њемачка јесте конзервативна и хладна, али покренула се, сматра Зеленски који истиче да су његове критике понајприје усмјерене на њемачке властодршце, а не и на њемачки народ.

- Не, народ нипошто није хладан. Видио сам скупове подршке, окупио се огроман број људи. На тим скуповима сам видио право лице Њемаца, устврдио је.

Је ли, након свега, и даље спреман сјести за стол у четири ока с Владимиром Путином?

- Јесам. Украјина данас нема другог избора него сјести за преговарачки стол. У Русији само једна особа може одлучити када ће рат завршити, и нико осим њега, рекао је.

На питање о упоредним фотографијама које га приказују прије рата и након масакра у Бучи, на којима се виде два потпуно различита човјека, Зеленски каже да је увјерен да ће се једног дана вратити на оног себе какав је био прије рата.

О чему сања, пита га на крају Билдов новинар.

- Ни о чему. Изузетно је тешко заспати. Не сјећам се када сам се задњи пут поштено наспавао, закључио је Зеленски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 16:13