Zelenski  / - EPA
24/06/2024 u 17:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski naredio smjene u državnoj gardi nakon otkrića planova o atentatima

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je šefu Ukrajinske državne garde da očisti svoje redove od onih koji je diskreditiraju nakon što su dvojica članova garde optužena za planiranje atentata na svoje nadređene.

Državna sigurnosna agencija SBU prošli mjesec objavila da je ulovila dvojicu pukovnika garde koji su navodno sarađivali s Rusijom na planu ubistva Zelenskog i drugih predstavnika vlasti uključujući šefa vojne obavještajne agencije Kirila Budanova.

Predstavljajući pukovnika Oleksija Morozova u ponedeljak, Zelenski je rekao da je njegov glavni zadatak da osigura da se agenciji mogu pridružiti samo oni koji budućnost vide s Ukrajinom. Bila je to njegova prva izjava na temu nakon što su agenti uhapšeni.

Zelenski: Napravili smo prvi opipljiv korak ka miru; Putin danas u posjeti Sjevernoj Koreji

- I, naravno, agencija mora biti očišćena od svih koji nisu odabrali Ukrajinu za sebe ili diskredituju državnu gardu - napisao je na Telegramu, prenosi N1.rs.

Zelenski je smjenio prethodnika Morozova, Serhija Ruda, u maju, dva dana nakon što je SBU uhvatio njene zaposlene optužene da rade za rusku sigurnosnu službu i da su joj otkrivali povjerljive informacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jul 2024 06:25