Zelenski obilazi teren / - EPA
10/07/2023 u 07:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Preuzeli smo inicijativu, napredujemo

Ukrajinske snage takođe pokušavaju da povrate oblasti oko Bahmuta

Ukrajinske trupe nastavile su u nedjelju svoju kampanju da ponovo zauzmu teritoriju koju drži Rusija na jugoistoku, pošto je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su snage njegove zemlje „preuzele inicijativu“ nakon ranijeg usporavanja.

Ruski izvještaji kažu da su teške borbe zahvatile područja izvan istočnog grada Bahmuta, koji su zauzele ruske plaćeničke snage Vagnera u maju nakon višemjesečnih borbi. Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da je jedan od njegovih vojnika raspoređen u toj oblasti.

Opremljena sve sofisticiranijim zapadnim oružjem nakon više od 500 dana rata, Ukrajina je pokrenula očekivanu kontraofanzivu koja se do sada fokusirala na zauzimanje niza sela na jugozapadu. Ukrajinske snage takođe pokušavaju da povrate oblasti oko Bahmuta.

Pišući u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su teške borbe bjesne u dvije oblasti na jugoistoku.

„Mi konsolidujemo naše dobitke u ovim oblastima“, napisala je ona. Ruske trupe, kako je rekla, brane Bahmut, dok su ukrajinske snage postigle "izvjestan napredak" na južnom krilu grada.

Nije bilo promjena u položaju sjeverno od Bahmuta, a ukrajinske snage su nastavile da vode teške borbe zapadno od Bahmuta i kod Limana, sjevernije u Donjeckoj oblasti. Zelenski je ranije priznao da je napredak bio sporiji nego što su on i njegovi generali željeli, ali je rekao da ukrajinske snage drže inicijativu.

"Svi želimo da to radimo brže jer svaki dan znači nove gubitke Ukrajinaca. Napredujemo. Nismo zaglavili", rekao je on, napominjući da je vojska prethodnih mjeseci prevazišla "neku vrstu stagnacije".

"Svi bismo voljeli da se kontraofanziva izvede u kraćem vremenskom periodu. Ali postoji realnost. Danas je inicijativa na našoj strani", dodao je on.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage odbile ukrajinsko napredovanje kod Bahmuta i da su borbe otežane „ne samo svakodnevnim intenzitetom vatre i borbe, već i topografijom”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 00:07