Volodimir Zelenski / EPA
12/11/2023 u 23:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Ukrajina mora da se pripremi za ruske napade na infrastrukturu tokom zime

Sva naša pažnja mora biti usmjerena na odbranu i na sve što Ukrajina može da učini da pomogne našem narodu da prebrodi zimu, kazao je ukrajinski predsjednik

Ukrajina mora da se pripremi za ruske napade na infrastrukturu tokom zime, upozorio je u nedjelju njen predsjednik Volodimir Zelenski, pominjući mogućnost pojačanih napada.

„Moramo se pripremiti za mogućnost da neprijatelj poveća broj vazdušnih udara bespilotnim letjelicama i raketama na našu infrastrukturu“, rekao je ukrajinski predsjednik u svom svakodnevnom obraćanju. „Sva naša pažnja mora biti usmjerena na odbranu (...) i na sve što Ukrajina može da učini da pomogne našem narodu da prebrodi zimu“, dodao je on.

Prošle godine, zbog sistematskih nasrtaja ruske vojske na ukrajinsku energetsku mrežu, hiljade ljudi je bilo dugo bez grijanja i struje na veoma niskim temperaturama. Kijev je rekao da jača odbranu kako bi zaštitio ključnu infrastrukturu.

„Ukrajinska PVO je sada jača nego prošle godine“, istakao je Zelenski. Ukrajina je od zapadnih saveznika dobila veliki broj protivvazdušnih odbrambenih sistema, posebno “Patriota”, proizvedenih u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Nažalost, (vazdušni štit) još uvijek ne štiti teritoriju u celini. Pokušavamo da je unaprijedimo“, dodao je ukrajinski predsjednik, pozivajući međunarodnu zajednicu da odgovori na taj poziv.

Ova izjava dolazi u trenutku kada je ukrajinska delegacija sa šefom kabineta predsjednika Andrijem Jermakom i predvođena ministrom ekonomije Julijom Sviridenkom u nedjelju doputovala u SAD da razgovaraju o saradnji i pomoći njihovoj zemlji u ratu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 16:59