Volodimir Zelenski / - INSTAGRAM
29/01/2023 u 15:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski uveo sankcije za 182 ruske i bjeloruske kompanije: Njihovu imovinu koristićemo za našu odbranu

Sankcionisane kompanije se uglavnom bave transportom robe, iznajmljivanjem vozila i hemijskom proizvodnjom, prema listi koju je objavio ukrajinski Nacionalni savjet bezbjednosti i odbrane

Ukrajina je nametnula sankcije protiv 182 ruske i bjeloruske kompanije, ali i tri osobe, što su najnoviji koraci predsjednika Volodimira Zelenskog u pokušajima da blokira veze Moskve i Minska sa njegovom državom, piše danas Radio slobodna Evropa (RSE).

- Njihova imovina u Ukrajini je blokirana, njihovo vlasništvo će biti iskorišćeno za našu odbranu- naveo je Zelenski u video obraćanju u subotu.

Sankcionisane kompanije se uglavnom bave transportom robe, iznajmljivanjem vozila i hemijskom proizvodnjom, prema listi koju je objavio ukrajinski Nacionalni savjet bezbjednosti i odbrane.

Na listi se nalaze ruski proizvođač i izvoznik kalijumskih đubriva, Uralkali, bjeloruski proizvođač đubriva u državnom vlasništvu, Belaruskali, Bjeloruske željeznice, kao i ruski VTB Lizing i Gazprombank Lizing, koje se bave iznajmljivanjem u oblasti transporta.

Ukrajina je sankcionisala na stotine ruskih i bjeloruskih pojedinaca i firmi nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, u februaru prošle godine.

Savjet Evropske unije (EU) je 27. januara produžio sankcije za određene sektore ruske ekonomije na šest mjeseci, do 31. jula.

Sankcije, koje su prvi put uvedene 2014. nakon aneksije poluostrva Krim, značajno su proširene od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Sankcije uključuju ograničenja trgovine, finansija, tehnologije, industrije, transporta i luksuzne robe, zabranu uvoza ili transporta morskim putevima sirove nafte i određenih petrolejskih proizvoda iz Rusije u Evropsku uniju, navodi RSE.

Transakcijska mreža SWIFT je ukinuta za nekoliko ruskih banaka, a emitovanje određenih sadržaja iz Rusije je suspendovano.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:32