Volodimir Zelenski / EPA-EFE - TOMS KALNINS
13/06/2024 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski zatražio od lidera G7 da odobre „Maršalov plan” za obnovu Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je zatražio od lidera G7 da odobre „Maršalov plan” za obnovu Ukrajine nakon štete koja je nastala usled rata sa Rusijom, a Svjetska banka je procijenila da će obnova Ukrajine koštati skoro 500 milijardi dolara.

-Potreban nam je jasan plan za oporavak Ukrajine. Slično onome što je Maršalov plan bio za Evropu posle rata - rekao je on liderima G7. Maršalov plan je bio program ekonomske pomoći vredan više milijardi dolara koji su SAD isporučile svojim evropskim saveznicima posle Drugog svjetskog rata, a zaslužan je za revitalizaciju tih ekonomija nakon razaranja u sukobu, podsjeća Rojters.

Zelenski je istakao da je nedavno ukidanje ograničenja na upotrebu zapadnog oružja na ciljevima unutar Rusije dalo Ukrajini dodatnu zaštitu od vazdušnih udara, posebno u gradu Harkovu na istoku zemlje.

- Međutim, još uvijek smo u potrazi za dodatnim PVO sistemima Patriot i potrebno nam je više istih moćnih koraka koji su preduzeti (kako bismo poboljšali) naše sposobnosti za dugotrajne udare - poručio je liderima zemalja G7.

Samit G7 otvoren je danas u mjestu Borgo Enjacija, u južnoj Italiji, dogovorom lidera o zajmu za Ukrajinu od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine.

Krapović u Briselu: Crna Gora će nastaviti da podržava ukrajinski narod

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jul 2024 06:04