Володимир Зеленски / - SHUTTERSTOCK_2149144447
02/03/2024 u 16:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski zatražio više PVO sistema: Moramo da ojačamo vazdušni štit

Ukrajina čeka paket vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država vrijedan 60 milijardi USD, koji je blokiran u Kongresu, prenosi Radio Slobodna Evropa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da isporuči više sistema protivvazdušne odbrane (PVO) nakon što je najmanje šest osoba poginulo u posljednjim ruskim napadima, prenosi MINA.

Kako su saopštile ukrajinske vlasti, u vazdušnim napadima tokom noći u lučkom gradu Odesi na jugu zemlje poginule su četiri osobe, uključujući trogodišnje dijete, dok je u granatiranju jedna osoba ubijena u oblasti Harkiv u blizini ruske granice i druga na južnoj liniji fronta u oblasti Herson.

- Potrebno nam je više PVO od naših partnera. Moramo da ojačamo ukrajinski vazdušni štit kako bismo dodali više zaštite našim ljudima od ruskog terora. Više PVO sistema i više raketa za sisteme PVO spašavaju živote - rekao je Zelenski u objavi na društvenim mrežama.

Ukrajina čeka paket vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država vrijedan 60 milijardi USD, koji je blokiran u Kongresu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Četiri osobe su poginule, osam ranjeno, dok se šest vodi kao nestalo nakon što se ruski dron srušio danas u stambeni blok lučkom gradu Odesi na jugu Ukrajine, saopštile su vlasti, prenio je Rojters.

- Rusija nastavlja da se bori protiv civila. Jedan od neprijateljskih dronova pogodio je stambenu zgradu u Odesi. Uništeno je 18 stanova - rekao je Zelenski u objavi na mreži Telegram.

Prema riječima Zelenskog, riječ je dronu Šahid iranske proizvodnje. Rusija je lansirala nekoliko hiljada takvih dronova u napadima na ciljeve u Ukrajini.

Regionalni guverner Odese, Oleh Kiper, rekao je da su radovi na čišćenju ruševina u toku i da je jedan čovjek izvučen živ, koji je vjerovatno bio u podrumu u vrijeme udara.

Oružane snage Ukrajine saopštile su da je region Odese napalo osam dronova, od kojih je sedam oborila PVO.

Regionalni guverner Harkiva Oleh Sinjehubov izvijestio je danas da je više od 20 naselja u istočnoj ukrajinskoj pokrajini pretrpilo ruske artiljerijske i minobacačke napade, dok su višespratnice u glavnom gradu regiona oštećene u napadu dronom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:25