Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
22/04/2023 u 13:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zemljotres jačine 5,3 stepena pogodio Maltu

Zemljotres se osjetio na Siciliji i u Libiji

Zemljotres jačine 5,3 stepena uzdrmao je Maltu rano jutros, preneo je „Tajms of Malta”.

Potres se osjetio u nekoliko dijelova Malte noćas poslije ponoći.

Stanovnici Malte su javljali da ih je potres budio iz sna i da su se drmali kreveti, namještaj, u gradovima kao što su Birzebuga, ali u mjestima na suprotnom dijelu ove ostrvske države.

Potres se desio na oko 129 kilometara jugoistično od ostrva, u blizini oblasti gdje su ove godine zabilježeni zemljotresi.

Zemljotres se osjetio na Siciliji i u Libiji.

Procjene o jačini zemljotresa variraju: Seizmološki zavod Univerziteta Malte procenio je da je potres bio jačine 5,1 stepen, dok je Američki geološki zavod saopštio da je zemljotres bio jačine 5,5 stepeni.

Nekoliko časova kasnije, ponovo se treslo tlo, oko 6.00 sati, ovog puta bliže libijskoj obali i taj zemljotres je bio jačine 4,7 stepeni.

Prethodni zemljotres koji se osjetio na kopnu zabeležen je 11. aprila na oko 100 kilometara južno od Malte, jačine 4,5 stepeni.

Maltu je pogodio niz zemljotresa od početka godine, a desetine potresa osetilo se u svega nekoliko nedelja, prenio je Tanjug.

Dok su potresi izazvali zabrinutost zbog jačine, seizmolozi kažu da su takvi periodični talasi uobičajeni i da ne treba da izazivaju uzbunu.

Lokalni eksperti rekli su da će seizomološka aktivnost u tom dijelu Mediterana najvjerovatnije potrajati narednih nekoliko nedjelja ili meseci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 00:14