Урсула фон дер Лајен / Еурактив
06/05/2021 u 13:15 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фон дер Лајен: Појединачна набавка вакцина би "политички поцијепала" ЕУ

Европа је данас апотека свијета и поносни смо на то, поручује предсједница ЕК

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјвила је данас да је ЕУ спремна да размотри сваки приједлог који води бржем окончању пандемије Kовид-19, укључујући и приједлог САД о размјени технологија за прозводњу вакцина.

– Спремни смо да размотримо питање укидања интелектулане својине када је ријеч о вакцинама, ако то може допринети циљу – поручила је Фон дер Лајенова у свом видео обраћању Универзитету европског института.

Она је оцијенила да је кампања вакцинације показала своју успјешност, а да је Европа данас стигла и престигла многе дјелове свијета по броју вакцинисаних, али и извоза вакцина.

– У Европи се сваки секунд вакцинише 30 грађана. На дневном нивоу вакцинишемо 30 милиона људи. У јулу ћемо моћи да стигнемо до нашег циља, а то је 70 процената вакцинаисане одрасле популације – рекла је Фон дер Лајенова.

Она оцјењује да би појединачна набавка вакцина по земљaма чланицама "политички поцијепала" ЕУ, уз огромне посљедице по једниствено тржиште и економију.

Предсједница ЕK наводи да је ЕУ својом заједничком политиком набавке вакцина успјела да до сада обезбиједи 200 милиона доза за своје грађене и још толико подијели широм света.

Она је позвала све земље свијета гдје се производе вакицне против ковид-19 да, по угледу на ЕУ, дозволе извоз вакцина.

– Европа је данас апотека свијета и поносни смо на то – закључила је Урсула фон дер Лајен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 14:43